Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ανταλλακτικά.

Ανταλλακτικά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Διαβάστηκε από 3671 αναγνώστες - 14/3/2017

Η αξία, η ποιότητα και εν τέλει η διαδικασία για την προμήθεια ανταλλακτικών για το αυτοκίνητο είναι μια τόσο σημαντική διαδικασία, όσο και η ασφάλεια που απολαμβάνει ο ιδιοκτήτης από το όχημα. Εδώ αναλύουμε τι πρέπει να προσέξει ο κάθε ενδιαφερόμενος όταν είναι η ώρα για την επιλογή.

Οι βασικές, απαραίτητες, γνώσεις
Οι πολλές επιλογές που έχει κάποιος για να προμηθευτεί τα ανταλλακτικά του αυτοκινήτου του, είναι μέρος της αγοράς και μέσα στις “υποχρεώσεις” του είναι να ξέρει τι είναι καλύτερο να κάνει ανά περίπτωση. Η απόλυτη εμπιστοσύνη στο συνεργαζόμενο συνεργείο που φροντίζει για τη συντήρηση του αυτοκινήτου, είναι πολλές φορές δύσκολη εξίσωση, με τον ιδιοκτήτη να ξεχωρίζει τις εργασίες προμήθειας ανταλλακτικών και τοποθέτησης, προκειμένου να περιορίσει το συνολικό κόστος που προκύπτει από τις δύο αυτές ενέργειες αλλά και για να είναι απόλυτα σίγουρος για την ποιότητα των ανταλλακτικών που έχει πάνω στο αυτοκίνητό του. 
 
Πριν την αγορά
Με την καλή γνώση των κωδικών για τα ανταλλακτικά του μοντέλου αυτοκινήτου που έχει, που εν πολλοίς προκύπτει από τον αριθμό πλαισίου του αυτοκινήτου, ο ιδιοκτήτης μπορεί να αναζητά την αγορά των ανταλλακτικών για κάθε εργασία που πρόκειται να γίνει στο αυτοκίνητό του. Με “μπούσουλα” τον αριθμό πλαισίου, ξέρουμε ακριβώς τον τύπο του ανταλλακτικού που χρειάζεται το αυτοκίνητο και από εκεί και πέρα, προχωράμε στην αναζήτηση της καλύτερης λύσης. Μια λύση που θα συνδυάζει την καλή τιμή, με τα ιδανικά χαρακτηριστικά του ανταλλακτικού και την ποιότητά του, είτε επιλέγοντας την εργοστασιακή πρόταση, είτε κάποια after market επιλογή που θα έχει καλύτερο “ταίριασμα” στα δικά μας κριτήρια. 
 
Οι βασικές κατηγορίες που χρειάζονται εξέταση πριν την τελική επιλογή, είναι τρεις: τα Original ανταλλακτικά που προτείνει ο κατασκευαστής (OES), τα OEM που έχουν συνήθως τη φίρμα της συνεργαζόμενης εταιρείας και αφορούν ανταλλακτικά που διατίθενται και ως original (με τις “ευλογίες” της αυτοκινητοβιομηχανίας, τη “σφραγίδα” της αλλά χωρίς το επιπλέον κόστος του trademark) και αυτά που προέρχονται από τρίτους κατασκευαστές και είναι γνωστά ως after market. 
 
1. Τα OES (Original Equipment Service) είναι τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιεί ο κατασκευαστής και φέρουν τη σφραγίδα του, ανεξαρτήτως αν παράγονται από κάποιο συνεργαζόμενο εργοστάσιο και έχουν και δεύτερη μάρκα “χτυπημένη” επάνω τους. Τα ανταλλακτικά αυτά είναι αυτά που θεωρούνται γνήσια και οριοθετούν τη δυνατότητα παραμονής μέσα στους όρους της εγγύησης (στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με ένα καινούργιο αυτοκίνητο που χρονικά καλύπτεται ακόμα από την εγγύηση της αντιπροσωπείας). Προφανώς και δεν τίθεται θέμα ποιότητας, μια και η σφραγίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας επάνω τους, ορίζει ακριβώς αυτό, πως έχουν την έγκριση του κατασκευαστή. 
 
2.Τα OEM (Original Equipment Manufacturers) είναι εκείνα τα ανταλλακτικά που υπάρχουν στην αγορά και διατίθενται από τον κατασκευαστή ή τον αντιπρόσωπο του κατασκευαστή τους και όχι από την αντιπροσωπεία της αυτοκινητοβιομηχανίας ή από εξουσιοδοτημένο κατάστημα ανταλλακτικών αυτής. Είναι ίδια ακόμα και σε επίπεδο ποιότητας με τα θεωρούμενα ως “γνήσια” που φέρουν την σφραγίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας (OES) και οι διαφορές τους (που έχουν το σχετικό αντίκτυπο στην τιμή αγοράς τους και εμφανίζονται ως πιο συμφέρουσες επιλογές) είναι απλά η έλλειψη της μάρκας του αυτοκινήτου από τη σφραγίδα αλλά και η ανάλογη διαφορά στη συσκευασία. Σε αυτή την κατηγορία χρειάζεται και η μεγαλύτερη προσοχή προκειμένου να έχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα κατά την αγορά, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πλέον, που “κοπιάρεται” η συσκευασία του κατασκευαστή (χωρίς τη σφραγίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι κάτι σχετικά εύκολο να γίνει) και μπορεί να “κρύβεται” ο κίνδυνος της κακής απομίμησης- που δυστυχώς όταν αποκαλύπτεται είναι συνήθως αργά. Φυσικά, τα αυθεντικά OEM ανταλλακτικά, έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με αυτά που χρησιμοποιεί ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου και ως τέτοια καλύπτονται και από εγγύηση καλής λειτουργίας.
 
3. Τα ΙΑΜ (Independent After Market ή Aftermarket) θεωρητικά ίδια με τα OEM και OES, δίνοντας τη δυνατότητα να κάνεις τη δουλειά σου με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Αυτό ακριβώς το στοιχείο όμως είναι που κάνει τη διαφορά μια και η εξοικονόμηση χρησμάτων κατά την αγορά τους, μπορεί να μην “δικαιολογείται” από τη διαφορετική συσκευασία ή το ειδικό βάρος του ονόματος του κατασκευαστή. Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αγορά και προφανώς αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς με τις περιπτώσεις του είδους, σε ανταλλακτικά που μια διαφορά στην ποιότητα των υλικών ή της κατασκευής, δεν θα θίξει την ασφάλεια των επιβατών ή την καλή λειτουργία κάποιου σημαντικού στοιχείου του αυτοκινήτου. Προφανώς και αν πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του αυτοκινήτου μας, τότε η αγορά τους είναι κατά μια έννοια επωφελής σε όλα τα επίπεδα.
 
Η συνέπεια είναι σημαντική
Ο “χρυσός κανόνας” στην αγορά ανταλλακτικών από τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα του ανταλλακτικού και η επιμονή τον εντοπισμό του εφάμιλλου στις εργοστασιακές προδιαγραφές. Αυτό σε μεγάλο βαθμό εξασφαλίζεται όταν για την προμήθεια των ανταλλακτικών,απευθύνεσαι σε κάποιο κατάστημα ή σε αλυσίδα επιχειρήσεων με “καλό όνομα” και ακόμα καλύτερα, που δίνει εγγύηση για ότι πουλάει. Με τον τρόπο αυτό, η προμήθεια των ανταλλακτικών, γίνεται λίγο πιο ευχάριστη διαδικασία, μια και “πονάει” λιγότερο στην τσέπη του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου. 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις