Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Οι κατηγορίες των ανταλλακτικών

Διαβάστηκε από 13278 αναγνώστες - 16/8/2016

Όπως είναι φυσικό, δεν είναι όλα τα ανταλλακτικά ίδια. Αντίθετα, χωρίζονται στις εξής κατηγορίες ανάλογα με την προέλευση και την ποιότητά τους:

Γνήσια ανταλλακτικά: Είναι τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και τα οποία διατίθενται από το εξουσιοδοτημένο δίκτυό τους. Πάντα φέρουν στη συσκευασία το σήμα της συγκεκριμένης αυτοκινητοβιομηχανίας στη συσκευασία τους. Δεν κατασκευάζονται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά από επιλεγμένους κατασκευαστές με τους οποίους οι εταιρείες έχουν συμβόλαια.

Ανταλλακτικά OEM: Αισθητά πιο προσιτά από τα ανταλλακτικά των αντιπροσωπειών, φέρουν στη συσκευασία το σήμα του κατασκευαστή. Πέραν αυτής της διαφοράς, είναι ακριβώς τα ίδια ανταλλακτικά με τα γνήσια. Προέρχονται από τους ίδιους κατασκευαστές που προμηθεύουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες κατά την κατασκευή του αυτοκινήτου, εξου και η ονομασία τους, Original Equipment Manufacturer.

Aftermarket ανταλλακτικά: Κατά περίπτωση γνωστά και ως ιμιτασιόν. Σε αυτή την περίπτωση τα ανταλλακτικά προέρχονται από ανεξάρτητες εταιρείες που δεν διατηρούν συμβόλαια προμήθειας με τη συγκεκριμένη εταιρεία για το συγκεκριμένο μοντέλο. Η ποιότητά τους κυμαίνεται ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και τις προδιαγραφές κατασκευής τους, που φυσικά θα πρέπει να είναι εφάμιλες με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή για να τα προτιμήσουμε. Συνήθως τα μηχανικά μέρη είναι ισάξιας ποιότητας, ενώ κατά περίπτωση σε ανταλλακτικά φανοποιείας μπορεί να έχουν μικρότερο πάχος για να κρατήσουν το κόστος τους χαμηλά. Θα πρέπει βέβαια πάντα να γίνεται έλεγχος πως πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Ανταλλακτικά ανακατασκευής: (rebuild ή remanufactured): Πρόκειται για χρησιμοποιημένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων που μετά την αφαίρεσή τους από το όχημα στο οποίο βρισκόντουσαν έχουν υποστεί ανακατασκευή και λειτουργούν σαν να είναι καινούρια. Πολλές φορές η καλύτερη λύση για παλαιότερα μοντέλα στα οποία οι κατασκευαστές δεν είναι πια υποχρεωμένοι να διατηρούν στοκ ανταλλακτικών. Είναι υποχρεωτικό να αναφέρεται ρητά στην συσκευασία τους ότι πρόκειται για ανακατασκευής και να συνοδεύονται από εγγύηση. Τα χρησιμοποιούν και τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία.

Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά: Είναι , φυσιολογικά, η οικονομικότερη λύση. Η επιλογή τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, καθώς διαφορετικά τμήματα του αυτοκινήτου έχουν διαφορετική φθορά και διάρκεια ζωής. Κατά περίπτωση μπορεί να αποβούν εικονική οικονομία λόγω της μικρότερης διάρκειας ζωής που τους απομένει και γιαυτό προτείνεται να αγοράζονται μόνο απόσους γνωρίζουν να τα ξεχωρίζουν. Προτιμώνται ευρέως στην κατηγορία των ανταλλακτικών φανοποιείας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σχετικες επιχειρησεις