Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Ζημιές στα ελαστικά και πώς να τις αποφύγουμε
4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Ζημιές στα ελαστικά και πώς να τις αποφύγουμε

13/1/2021

Τα ελαστικά είναι τα μόνα που κρατούν το αυτοκίνητό μας σε επαφή με τον δρόμο, και ο ρόλος που παίζουν στην ασφάλειά μας είναι τεράστιος. Βλέπουμε τι πιθανές ζημιές μπορούν να προκληθούν σε αυτά, και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αποφύγουμε.

Χωρίς καμία προειδοποίηση βρίσκουμε ένα ωραίο πρωί το λάστιχο μας σκασμένο! Έχει συμβεί σίγουρα σε πολλούς από μας, αλλά ήξερες ότι αυτό συμβαίνει σε 3 εκατομμύρια αυτοκίνητα τον χρόνο;


Έτσι αναγράφεται το έτος κατασκευής. Τα δυο πρώτα ψηφία αφορούν την εβδομάδα και τα δυο τελευταία την χρονιά. Εδώ 34η εβδομάδα του 2014

Έτσι αναγράφεται το έτος κατασκευής. Τα δυο πρώτα ψηφία αφορούν την εβδομάδα και τα δυο τελευταία την χρονιά. Εδώ 34η εβδομάδα του 2014

Κοινοποίησέ το »


Οι αιτίες είναι πολλές, σταδιακή απώλεια αέρα, λανθασμένη πίεση, πολύ παλιά ελαστικά, καρφιά στο δρόμο ακόμα και η λάθος κατανομή βάρους μπορεί να μας οδηγήσει αργά ή γρήγορα στην ρεζέρβα. Βέβαια πάντα πρέπει να υπολογίζουμε και τον παράγοντα τύχη… στην προκειμένη περίπτωση κακή τύχη. Σίγουρα είναι ενοχλητικό σε κάθε περίπτωση!


Στις πιο σημαντικές ερωτήσεις κλήθηκε να απαντήσει ο ειδικός για θέματα ελαστικών.  Πως εμφανίζονται οι βλάβες, πως μπορούν να αποφευχθούν, τι κινδύνους κρύβουν; Οι πρόκες και τα καρφιά είναι οι κυριότεροι λόγοι που μας οδηγούν στο βουλκανιζατέρ.  Το κόστος αυτής της επισκευής δεν είναι μεγάλο (υπολογίζετε 5-10 ευρώ), η ταλαιπωρία είναι όμως μεγαλύτερη.  Αν η ζημιά έχει επηρεάσει και την ζάντα τότε το κόστος σίγουρα αυξάνεται.


Σίγουρα δεν πρέπει να τα ρίχνουμε όλα σε δεισιδαιμονίες και στην κακή τύχη.  Μία από τις συνηθέστερες αιτίες της βλάβης είναι η απρόσεκτη οδήγηση και η έλλειψη συντήρησης. Λακκούβες, κράσπεδα ή άλλα εμπόδια είναι ικανά να καταστρέψουν τον εσωτερικό σκελετό του ελαστικού ακόμα και να δημιουργήσουν το γνωστό καρούμπαλο που υποδηλώνει μεγάλη παραμόρφωση του ελαστικού.


Αν πέσουμε με μεγάλη ταχύτητα σε μια λακκούβα με κρύα ελαστικά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά και είναι πού πιθανό να οδηγήσει σε σκίσιμο του ελαστικού, ίσως  και σε κάποιο σοβαρό ατύχημα. Ακόμα και οι μικρές αποστάσεις μπορεί να φθείρουν γρηγορότερα τα ελαστικά μας.


Μια ακόμα απειλή για τα ελαστικά μας είναι οι λάθος πιέσεις. Η πολύ χαμηλή ή πολύ υψηλή πίεση  έκτος από πρόωρη φθορά των ελαστικών έχουν και πιο επικίνδυνες παρενέργειες όπως η μεγάλη απώλεια πρόσφυσης και η αύξηση της κατανάλωσης. Πολύ εύκολα μπορεί η πρωινή υγρασία να μας βγάλει από τον δρόμο και να βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις.


 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις