Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
6 φωτογραφίες »

Τι κάνουμε τα παλιά ελαστικά;

Διαβάστηκε από 7632 αναγνώστες - 2/11/2020

Το ξέρατε ότι οι αγρότες μπορούν να αξιοποιήσουν στις γεωργικές τους δραστηριότητες μεταχειρισμένα ελαστικά; Για πολλούς οδηγούς είναι εμπόδιο, υπάρχουν ωστόσο οι κατάλληλες προτάσεις που λύνουν κάθε πρόβλημα.

Μετρήσατε το βάθος του πέλματος στα ελαστικά και ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο των 16 χιλιοστών; Έφτασε πλέον η ώρα να αντικαταστήσουμε τα παλιά ελαστικά με καινούργια. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε με τα φθαρμένα ελαστικά μας;
 
Η πρώτη λύση που έρχεται άμεσα στο μυαλό μας είναι η προφανής. Να τα πετάξουμε στα σκουπίδια. Παρόλα αυτά, η κατάθεση των παλαιών ελαστικών δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή και η αιτία έχει να κάνει με το γεγονός πως τα ελαστικά δεν είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά από καουτσούκ. Πολλά υλικά είναι αναμεμειγμένα και χρησιμοποιούνται για την σύνθεση των ελαστικών, μερικά από τα οποία είναι επιβλαβή για το περιβάλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανακύκλωση των ελαστικών είναι αρκετά περίπλοκη και μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από εξειδικευμένες εταιρείες. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες επιλογές για την επαγγελματική απόρριψη των παλιών ελαστικών αυτοκινήτων. Πάμε να δούμε αναλυτικά ποιες επιλογές έχουμε όσον αφορά την διαχείριση μεταχειρισμένων ελαστικών.
 
Μεταχειρισμένα ελαστικά στον έμπορο ελαστικών
Η απόρριψη χρησιμοποιημένων ελαστικών είναι ιδιαίτερα απλή δίκην… ανταλλαγής, όταν αγοράζετε νέα ελαστικά. Επειδή σε αυτήν την περίπτωση οι έμποροι ελαστικών μπορεί να δεχτούν τα παλιά ελαστικά δωρεάν ώστε στην πορεία να αποφασίσουν οι ίδιοι πώς θα τα αξιοποιήσουν. Αλλά ακόμη και αν δεν αγοράσετε νέα λάστιχα, οι έμποροι ελαστικών είναι ένα καλό μέρος για να ξεφορτωθείτε τα παλιά ελαστικά. Δεν αποκλείεται με μικρή χρέωση, να αναλάβουν την διαχείριση των ελαστικών ακόμη αν ο ιδιοκτήτης τους δεν είναι πελάτης της εταιρείας.
 
Φέρτε τα χρησιμοποιημένα ελαστικά σε κέντρο ανακύκλωσης
Σε εναλλακτικό σενάριο, μπορείτε να φέρετε τα παλιά σας ελαστικά σε αρμόδια ιδιωτικά κέντρα για ανακύκλωση. Τα παλιά ελαστικά γίνονται συνήθως αποδεκτά εδώ με μια μικρή χρέωση και ο πελάτης μπορεί να είναι σίγουρος ότι το καουτσούκ θα απορριφθεί με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Στους επαγγελματίες εμπόρους απορριμμάτων, οι πελάτες συνήθως λαμβάνουν ακόμη και ένα πιστοποιητικό που εγγυάται τη νόμιμη διάθεση τους στο περιβάλλον.



Ερώτηση σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων

Μην διστάσετε να απευθυνθείτε στο γειτονικό συνεργείο ή εκείνο στο οποίο πηγαίνετε το αυτοκίνητό σας για το δικό του service ή πιθανή επιδιόρθωση κάποιας ζημιάς. Δεν αποκλείεται με πολύ μικρή χρέωση να πάρουν τα παλιά σας ελαστικά και να αποφασίσουν στην πορεία το πώς θα τα αξιοποιήσουν.
 
Ένας αγρότης μπορεί να δώσει την λύση



Πολλοί αγρότες χρησιμοποιούν παλιά ελαστικά για έναν... περίεργο αλλά και σημαντικό ταυτόχρονα λόγο. Πιο συγκεκριμένα, τα ελαστικά είναι κατάλληλος τρόπος να «σκεπάσουν» τους μουσαμάδες με τους οποίους καλύπτουν μεγάλες ποσότητες κοπριάς. Με τα ελαστικά, ο αέρας δεν σηκώνει τους μουσαμάδες ούτε περνά από τυχόν ακάλυπτες επιφάνειες για να χαλάσει την κοπριά. Είναι επομένως πιθανό κάτι το οποίο για εμάς είναι βάρος στους ίδιους να αποτελέσει ένα σημαντικό κέρδος. Δεδομένου ότι τα ελαστικά δεν έρχονται σε άμεση επαφή με ανθρώπους ή ζώα, δεν υπάρχει λόγος οι ιδιοκτήτες να φοβούνται τυχόν επιβλαβείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αυτήν την ανακύκλωση.
 
Πώληση ελαστικών χωρίς μεγάλη φθορά
Η πρόταση αυτή αφορά εκείνους που κάνουν ιδιαίτερα προσεγμένη διαχείριση και φροντίδα του αυτοκινήτου τους. Αν επομένως πρόκειται να αντικατασταθούν παλιά ελαστικά των οποίων το πέλμα δεν έχει φθαρεί σε μεγάλο βαθμό, ο ιδιοκτήτης των ελαστικών μπορεί να διαφημίσει τα ελαστικά για εκ νέου πώληση. Τα ελαστικά που είναι σε καλή κατάσταση μπορούν επίσης να μεταπωληθούν μέσω κατάλληλων ειδικών αντιπροσώπων. Ειδικές εταιρείες ανακύκλωσης δέχονται τα παλιά ελαστικά δωρεάν για την κατασκευή αναγομωμένων ελαστικών από αυτά (αναγόμωση είναι μια διαδικασία ανακατασκευής ελαστικών που αντικαθιστούν το πέλμα στα φθαρμένα ελαστικά).
 
Οικιακή ανακύκλωση και πρόστιμα
Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανακυκλώσει το παλιό ελαστικό του σε τυχόν εργασίες ανακαίνισης του σπιτιού του ή πως δύναται να το χρησιμοποιήσει ως διακοσμητικό αντικείμενο στον κήπο, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός. Τα παλιά ελαστικά περιέχουν πολλούς ρύπους, υπάρχει κίνδυνος αρνητικής αλληλεπίδρασης με τη φύση στης οποίας τον περιβαλλοντικό κύκλο μπορούν να εισέλθουν οι συγκεκριμένες επιβλαβείς ουσίες. Επομένως, τα παλιά ελαστικά πρέπει πάντα να απορρίπτονται σωστά!


 
Μάλιστα, δεν πρέπει να απορρίπτονται με οικιακά απορρίμματα ούτε να επιλέγεται η καύση ή η ταφή τους. Τα μεταχειρισμένα ελαστικά λειτουργούν ως «υγειονομική βόμβα» και μιας και συντίθενται από δυνητικά επιβλαβή για τον άνθρωπο και τα ζώα υλικά. Μολονότι δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη προστίμου για παράνομη απόρριψη ελαστικών, στον κανονισμό καθαριότητας κάθε Δήμου παρατίθενται οι προϋποθέσεις στις οποίες υπάρχει αναφορά στην παράνομη απόρριψη μπαζών. Ενδεικτικά, η εσκεμμένη εγκατάλειψη ή απόρριψη αντικειμένων ή μπαζών από εργολάβους ή κάθε είδους επαγγελματίες σε δρόμους και κοινόχρηστους δρόμους στον Δήμο Αθηναίων τιμωρείται με πρόστιμο 6.000 ευρώ!
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις