Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Φανταστείτε να πατάτε καρφί και να μη σκάει το λάστιχο. Φανταστικό; Στο Χάρβαρντ το έκαναν πραγματικότητα.

Αριστερά βλέπουμε ένα πολυμερές υλικό και δεξιά ένα πολυκλαδισμένο πολυμερές. Με άπειρα τέτοια "σχοινιά" φτιάχνουμε ένα λάστιχο που δε σκάει.

Φτιάξανε λάστιχα που αυτο-θεραπεύονται, δηλαδή κλείνουν μόνα τους τις τρύπες!!!

30/8/2017

Τα ελαστικά όπως τα γνωρίζουμε μπορεί να αλλάξουν δραματικά στο μέλλον καθώς επιστήμονες του πανεπιστημίου του Harvard ανακάλυψαν έναν τύπο αυτο-θεραπευόμενου λάστιχου.

Μέχρι τώρα διάφοροι επιστήμονες είχαν καταφέρει να φτιάξουν παρόμοια ελαστικά με βάση το νερό για να υπάρχει αυτή η ευελιξία που χρειάζεται ώστε να κλείνουν οι τρύπες του ελαστικού. Σε αυτά τα ελαστικά, όμως, η αυτό-θεραπεία μπορούσε να γίνει μέχρι 2-3 φορές.

Το επαναστατικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι εδώ δε χρησιμοποιήθηκε νερό κάνοντας το λάστιχο να μπορεί να αυτό-θεραπευτεί αρκετές φορές. Για να το πετύχουν αυτό κάνανε «πολυκλαδισμένο πολυμερισμό». Δηλαδή ξεκινήσανε με μια «σούπα» μορίων καουτσούκ και μέσω χημικών αντιδράσεων τα βάλανε να δημιουργήσουν ένα «σχοινί» με πολλές διακλαδώσεις. `Aρα το ελαστικό τελικά κατασκευάζεται από πάρα πολλά τέτοια σκοινιά και κατά συνέπεια οι άπειρες διακλαδώσεις τους μπλέκονται μεταξύ τους.

Το πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι πως όταν ένα αντικείμενο (π.χ. καρφί) ανοίξει ένα κενό στο ελαστικό αυτό το πλέγμα δε σπάει αλλά παραμερίζει. Αυτό δίνει το πλεονέκτημα, όταν απομακρυνθεί το αντικείμενο το πλέγμα να επανέλθει στη θέση του.

Ένα παράδειγμα που μπορεί να μας δώσει μια εικόνα για το πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα είναι ένα χοντρό πλεκτό πουλόβερ που ακόμα και αν το τρυπήσουμε με μια πρόκα όταν τη μετακινήσουμε θα επανέλθει στην κατάσταση που ήταν.
Βέβαια, τα παραπάνω δεν ισχύουν για πολύ χοντρές περιπτώσεις όπως ένα σκίσιμο του ελαστικού αλλά για μικροαντικείμενα που δημιουργούν τρύπες.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις