Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Επιλέγοντας σωστά ελαστικά

Διαβάστηκε από 5815 αναγνώστες - 21/3/2017

Τα σωστά λάστιχα στο αυτοκίνητο είναι πιο σημαντικά ακόμα και από τα καλύτερα φρένα, καθώς όσο μεγάλα κι αν είναι τα δισκόφρενα και όσα έμβολα κι αν έχουν οι δαγκάνες, αν τα ελαστικά δεν είναι καλά, η ασφάλεια πάει περίπατο.

Τι πρέπει να ξέρεις για να επιλέξεις
Παλιότερα, τα ελαστικά που τοποθετούσαν οι κατασκευαστές, ήταν σε πολλές περιπτώσεις τόσο μέτρια σε ποιότητα και απόδοση που έπρεπε απλά να αντικατασταθούν από τον ιδιοκτήτη άμεσα. Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι εργοστασιακές τοποθετήσεις είναι συνήθως μια καλή ένδειξη και μπορούν να αποτελέσουν “μπούσουλα” για την επιλογή του επόμενου σετ από τον ιδιοκτήτη. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ολόκληρα τμήματα που ασχολούνται με το στήσιμο του αυτοκινήτου για να πετύχουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα που θα έχει ως πρωταρχικό στόχο τις ασφαλείς μετακινήσεις. Αυτό σημαίνει πως και τα λάστιχα δεν μένουν στην τύχη και οι επιλογές που γίνονται από τις εταιρείες, έχουν ένα αρκετά υψηλό μέσο όρο απόδοσης σε όλους τους τομείς που μπορεί να απασχολήσουν τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου. Η δυναμική του αυτοκινήτου είναι ένας ακόμα παράγοντας που προσδιορίζει σε μεγάλο ποσοστό το ελαστικό που χρειάζεται και φυσικά το κόστος αυτού. Στους δείκτες ταχύτητας του ελαστικού, κρύβονται κάποιες οικονομικές διαφορές που σήμερα δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέες. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει έστω και τα βασικά για τα χαρακτηριστικά των ελαστικών που αναφέρονται ανάγλυφα στα πλαϊνά τους. Από εκεί μπορεί να έχει κανείς εικόνα και για την ημερομηνία παραγωγής των ελαστικών. Εξίσου σημαντική είναι και η νεότερη ετικέτα που συνοδεύει όλα τα ελαστικά και αναφέρεται στις νόρμες περί θορύβου κύλισης και γενικότερης φιλικότητας προς το περιβάλλον. Φυσικά, τα λάστιχα επιλέγονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες που έχει κάποιος αλλά είναι επίσης σημαντικό και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι άσκοπο έξοδο σε ένα αυτοκίνητο χαμηλής ιπποδύναμης να επιλέγουμε ελαστικά που έχουν δυνατότητες απόδοσης σε υπερ-υψηλές ταχύτητες (πάνω από 220 χλμ./ώρα), ενώ και το αντίστροφο είναι επικίνδυνο.

Φρόντισέ τα για να σε φροντίσουν
Η διάρκεια ζωής των ελαστικών είναι κατά προσέγγιση τα 4 χρόνια ή τα 50.000 χιλιόμετρα. Είναι απαραίτητο το να φροντίσει κανείς για την αντικατάστασή τους, πριν η φθορά φτάσει σε σημείο να επηρεάσει την ασφάλεια στις μετακινήσεις. Για την καλύτερη δυνατή απόδοση σε βάθος χρόνου, υπάρχουν κάποιοι απλοί κανόνες “συντήρησης” για τα λάστιχα. Πρώτος στη λίστα είναι ο τακτικός έλεγχος της πίεσης. Ένα λάστιχο που δεν έχει την προβλεπόμενη από τον κατασκευαστή πίεση (υπάρχει λίστα με τις προβλέψεις του κατασκευαστή στο manual του αυτοκινήτου), επηρεάζει σημαντικά την κατανάλωση του αυτοκινήτου (στην περίπτωση της χαμηλότερης πίεσης από την απαραίτητη) ή την ασφάλεια στο δρόμο (όταν η πίεση είναι πολύ υψηλότερη από την προβλεπόμενη. Επίσης, σε οποιαδήποτε περίπτωση λάθος πίεσης, το λάστιχο φθείρεται ανομοιόμορφα και γίνεται πιο επιρρεπές στη ζημιά μια και αποκτά αδύναμα σημεία. Το ίδιο μη επιθυμητό αποτέλεσμα, φέρνει και η αλόγιστη χρήση των ελαστικών σε ακατάλληλο έδαφος μια και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να κρίνει πως ένα ημισλίκ λάστιχο για παράδειγμα, ούτε μας κρατάει ασφαλείς αλλά ούτε και αντέχει την καταπόνηση ενός χωματόδρομου. Αντίστοιχα, και η σκληρή χρήση με χτυπήματα σε πεζοδρόμια κατά το παρκάρισμα, μπορεί να κάνει ζημιά. Προσέχοντας έτσι κάποια βασικά σημεία γύρω από τα ελαστικά του αυτοκινήτου, εξασφαλίζει κανείς την μακροζωία τους και το μέγιστο της οικονομίας που μπορούν να προσφέρουν. 

Στο κατώφλι του βουλκανιζατέρ
Έχοντας κάνει τη σχετική έρευνα, ξέρει σχετικά εύκολα κανείς για το προς τα που πρέπει να κινηθεί, τόσο από οικονομική άποψη, όσο και σε επίπεδο απόδοσης των ελαστικών για το αυτοκίνητό του. Έτσι, όταν φτάσει η ώρα της επίσκεψης στο κατάστημα, το πλαίσιο τίθεται από τον ιδιοκτήτη με βάση τις δύο προαναφερθείσες παραμέτρους και ο έμπορος απλά προβάλλει τις διαθέσιμες επιλογές και κάνει τις προσφορές του. Σήμερα, όπου το πλαστικό χρήμα έχει κυριαρχήσει, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί στο τι αγοράζουμε και τι πληρώνουμε. Αξίζει να δει κανείς τις εταιρείες που δίνουν εγγύηση για τα ελαστικά τους, καθώς και κάποιες που προσφέρουν ακόμα και αντικατάσταση σε περίπτωση ζημιάς από κακή χρήση. Με την ποιότητα των δρόμων που έχουμε, κάτι τέτοιο αξίζει σίγουρα μια μικρή επιβάρυνση ανά ελαστικό προκειμένου να έχουμε το κεφάλι μας σίγουρο και να αποφύγουμε τα έκτακτα (και συνήθως μεγάλα) έξοδα αντικατάστασης αν γίνει η ζημιά. Είναι σημαντικό το να δει κανείς την ημερομηνία κατασκευής των καινούργιων ελαστικών που πρόκειται να αγοράσει, μια και τα ελαστικά μπορεί να έχουν κατασκευαστεί ΄προ ολίγων ημερών, συνήθως λίγων εβδομάδων. Δεν αποκλείεται όμως να βρεθεί κανείς αντιμέτωπος με ελαστικά που έχουν περάσει μήνες από την ημερομηνία παραγωγής τους. Προφανώς και η πιο καλή επιλογή είναι για τον καταναλωτή το πιο “φρέσκο” λάστιχο- ειδικά αν ο έμπορος δεν δίνει κάποια “έκπτωση” στην περίπτωση που το ελαστικό έχει ήδη κάποιους μήνες από την παραγωγή του.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις