Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Συμμετρική, ασύμμετρη & κατευθυντική: Τι δείχνει η χάραξη στο λάστιχο;

Συμμετρική, ασύμμετρη & κατευθυντική: Τι δείχνει η χάραξη στο λάστιχο;

11/3/2024

- Κατευθυντική είναι η χάραξη που λέει την κατεύθυνση/περιστροφή που πρέπει να έχει το λάστιχο
- Με την ασύμμετρη χάραξη το εσωτερικό & το εσωτερικό του πέλματος έχει διαφορετική λειτουργία
- Στα συμμετρικά λάστιχα υπάρχει ίδιο μοτίβο/χάραξη σε όλο το μήκος

Κατευθυντική: Χάραξη προσδιορισμένη για συγκεκριμένη φορά περιστροφής

Το πέλμα στα κατευθυντικά λάστιχα έχει χάραξη προσδιορισμένη για μια συγκεκριμένη φορά περιστροφής. Τα συγκεκριμένα λάστιχα, δηλαδή, μια συγκεκριμένη κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινούνται, εξ ου και η ονομασία. Η εφαρμογή τους πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την σωστή φορά που αναγράφεται πάνω στο λάστιχο. Προσφέρουν καλές επιδόσεις στο βρεγμένο και καλό κράτημα σε χιονισμένο έδαφος.

Ασύμμετρη: Διαφορετική χάραξη στο εξωτερικό και το εσωτερικό του πέλματος

Το πέλμα στα ασύμμετρα λάστιχα έχει διαφορετική σχεδίαση στα εσωτερικά και τα εξωτερικά του τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι το πέλμα μπορεί να έχει διαφορετικές λειτουργίες σε κάθε του τμήμα. Συνήθως στο εξωτερικό του πέλματος τα ασύμμετρα έχουν μεγαλύτερα και πιο στιβαρά τακούνια για να ανταπεξέρχονται καλύτερα στις στροφές. Στο εσωτερικό τμήμα, από την άλλη, έχουν βαθύτερες αυλακώσεις για καλύτερη και ταχύτερη αποβολή νερού (καλύτερη διαχείριση στην υδρολίσθηση)
 
Η εφαρμογή τους στη ζάντα είναι λίγο πιο ιδιαίτερη, η εξωτερική «outside» πλευρά πρέπει να τοποθετηθεί προς την πλευρά του δρόμου, η εσωτερική «inside» προς την πλευρά του αυτοκινήτου. Γενικότερα, προσφέρουν αθόρυβη οδήγηση και καλή πρόσφυση στο βρεγμένο. Το εξωτερικό τους τμήμα είναι πιο μαλακό και άρα πιο επιρρεπές σε φθορά. Τα ασύμμετρα είναι επίσης λιγότερο οικονομικά. Διατίθενται συνήθως σε διαστάσεις από 15 έως 19 ίντσες. 

Στα συμμετρικά λάστιχα υπάρχει ίδιο μοτίβο/χάραξη σε όλο το μήκος

Το πέλμα στα συμμετρικά λάστιχα έχει το ίδιο μοτίβο σε όλο του το μήκος του. Μπορεί λοιπόν να τοποθετηθεί με ευκολία γύρω από την ζάντα. Συνήθως τα συμμετρικά λάστιχα προορίζονται για μικρά επιβατικά αυτοκίνητα πόλης. Έχουν κράτημα στον δρόμο και αντοχή, είναι οικονομικά και άνετα στην οδήγηση. Ωστόσο, δεν έχουν τόσο καλή πρόσφυση στο βρεγμένο. Διατίθενται συνήθως σε διαστάσεις από 13 έως 15 ίντσες. 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις