Test Συνεργείων
NEO ΤΙΜΕΣ LEASING Short Videos
Τι φταίει και ξεφουσκώνει διαρκώς το λάστιχο του αυτοκινήτου σου;

Τι φταίει και ξεφουσκώνει διαρκώς το λάστιχο του αυτοκινήτου σου;

Αν πατήσεις πρόκα, το λάστιχο μπορεί να σκάσει. Δεν είναι πυρηνική φυσική αν το δεις τέρμα ξεφούσκωτο. Αν όμως συνέχεια το ελαστικό σου ξεφουσκώνει, τι φταίει και πώς μπορείς να το λύσεις;

Το καουτσούκ χαλάει αν δεν το αποθηκεύεις σωστά

Ως γνωστόν, τα λάστιχα είναι φτιαγμένα από καουτσούκ. Το συγκεκριμένο υλικό χαλάει με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και αν τα ελαστικά δεν χρησιμοποιούνται.  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί κατασκευαστές τονίζουν ότι τα ελαστικά τους μπορούν να «ζήσουν» για  6-10 χρόνια, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ! Έχοντας, φυσικά, τον σημαντικό αστερίσκο της σωστής αποθήκευσης.
 
Εφόσον λοιπόν το αυτοκίνητό σου «φορά» ελαστικά αλλοιωμένων χαρακτηριστικών τότε είναι πολύ πιθανό να «σπάσουν». Βλέπεις, οι ρωγμές στο καουτσούκ που δημιουργούνται είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να επιδιορθωθούν, οδηγώντας σε αργές διαρροές αέρα, που προκαλούν ξεφούσκωμα, ακόμη και εκρήξεις.

Η ξερή σήψη - η καταστροφή από τη φύση

Η ηλικία δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να προκαλέσει ρωγμές στα ελαστικά. Η ξηρή σήψη μπορεί επίσης να καταστρέψει τα πλευρικά τους τοιχώματα! Τι είναι όμως η ξηρή σήψη των ελαστικών; Είναι ο όρος που περιγράφει την καταστροφή των ελαστικών που προκαλείται από την φύση
 
Σε αντίθεση με την ξηρή σήψη στα δέντρα ή το ξύλο, αυτός ο τύπος «σήψης» δεν προκαλείται από μύκητες ή βακτήρια. Η ξηρή σήψη του ελαστικού μπορεί να συμβεί είτε λόγω ηλικίας του ελαστικού, είτε λόγω της έκθεσης του σε ορισμένες συνθήκες, που έχουν βλάψει τις ελαστικές ενώσεις του - αφήνοντάς το στεγνό και ευάλωτο σε ρωγμές και ξεφλούδισμα. Αρκετά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν ξηρή σήψη, όπως:

  • Ακραίες θερμοκρασίες
  • Έκθεση σε διαβρωτικές χημικές ουσίες
  • Υπερβολική έκθεση στην UV ακτινοβολία
  • Παρατεταμένες περίοδοι αχρησίας ή μακροχρόνιας στάθμευσης
  • Χαμηλή πίεση ελαστικών
 
Με σωστή φροντίδα των ελαστικών και τακτικούς ελέγχους, μπορείς να αποφύγεις την ξηρή σήψη. Εάν σκοπεύεις να αφήσεις το αυτοκίνητό σου σταθμευμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, φρόντισε να μετράς την πίεση των ελαστικών σου, τουλάχιστον μία φορά το μήνα και να τα φουσκώνεις ανάλογα. Βεβαιώσου ότι τα ελαστικά δεν έρχονται σε επαφή με το φως του ήλιου για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιώντας καλύμματα ελαστικών ή κάλυμμα αυτοκινήτου ή σταθμεύοντας σε κλειστό γκαράζ.
 
Εάν παρατηρήσεις σημάδια ξηρής σήψης, όπως ρωγμές ιστού αράχνης κατά μήκος του πλευρικού τοιχώματος ή κομμάτια καουτσούκ που «κρέμονται» από τα ελαστικά, επισκέψου άμεσα έναν ειδικό, ο οποίος θα τα επιθεωρήσει και θα σε ενημερώσει ποιο είναι το πρόβλημα και θα προτείνει υπηρεσίες ή επιλογές αντικατάστασης.

Μία ελαττωματική βαλβίδα

'Αλλαξες ελαστικά και μετά από μερικά χλμ τα βρήκες ξεφούσκωτα;  Τι συμβαίνει; Εάν έχεις ήδη επαληθεύσει ότι το πέλμα του ελαστικού δεν έχει οπές ή τρύπες και ότι τα πλευρικά τοιχώματα είναι άθικτα, μπορεί να έχεις ελαττωματική βαλβίδας.
 
Η βαλβίδα είναι ένα εξάρτημα στον τροχό που βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αέρα των ελαστικών. Οι μίσχοι της βαλβίδας αποτελούνται από πολλά διαφορετικά μέρη, συμπεριλαμβανομένου του πυρήνα και του καλύμματος. Ο πυρήνας επιτρέπει τον αέρα μέσα και έξω από το ελαστικό, ενώ το καπάκι βοηθά να διατηρούνται σκόνη και άλλα αντικείμενα έξω από τον πυρήνα.
 
Οι βαλβίδες λοιπόν και τα εξαρτήματά τους μπορεί να σπάσουν και να φθαρούν λόγω ηλικίας, υγρασίας, θερμότητας, αλατιού στο δρόμο, ακόμη και ακτίνων UV! Τα στελέχη των βαλβίδων που έχουν υποστεί ζημιά με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν να προκαλέσουν διαρροές αέρα από τα ελαστικά.
 
Αν αυτό είναι τελικά το πρόβλημα, η αντικατάσταση της με μία καινούρια θα φέρει την λύση.

Χάνει αέρα από την επαφή με την ζάντα

Ο αέρας μπορεί να χάνεται και από την λαστιχένια άκρη όπου το ελαστικό σου έρχεται σε επαφή με την ζάντα. Οι άκρες αυτές είναι κατασκευασμένες από ενώσεις από καουτσούκ ενισχυμένες με μέταλλο που έχουν σχεδιαστεί για να αγκαλιάζουν τον τροχό με τρόπο που εξασφαλίζει αεροστεγή στεγανοποίηση και αποτρέπει το γύρισμα του ελαστικού στις ζάντες.
 
Οι διαρροή αυτή μπορεί να προκύψει από λανθασμένα τοποθετημένα ελαστικά, γι 'αυτό θα πρέπει να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια. Επιπλέον, χαλασμένοι, λυγισμένοι ή διαβρωμένοι τροχοί μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διαρροές. Αυτά τα ζητήματα συνήθως προκαλούνται από ατυχήματα όπως το χτύπημα.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις