Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Bridgestone: Ελαστικά για το 1ο ηλιακό όχημα μεγάλης εμβέλειας

28/4/2021

Η Bridgestone εφάρμοσε την ελαφριά και φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία ENLITEN σε ελαστικά Turanza Eco, ειδικά σχεδιασμένα για το Lightyear One, το πρώτο ηλιακό, ηλεκτρικό αυτοκίνητο μεγάλης εμβέλειας στον κόσμο.

Με βάση τα 90 χρόνια εμπειρίας, η Bridgestone, παγκόσμιος ηγέτης στις προηγμένες λύσεις και τη βιώσιμη κινητικότητα, ανακοίνωσε μια αποκλειστική συνεργασία με την καινοτόμο στον τομέα της κινητικότητας Lightyear, με έδρα την Ολλανδία. Η Bridgestone έχει κατασκευάσει ελαστικά ειδικά για το Lightyear One, το πρώτο ηλιακό, ηλεκτρικό όχημα μεγάλης εμβέλειας στον κόσμο, το οποίο έχει προγραμματιστεί για εμπορική διαθεσιμότητα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πρόσφατη έρευνα από τη Bridgestone έδειξε ότι σχεδόν το 50% των Ευρωπαίων οδηγών σκέφτονται να αποκτήσουν ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα, ωστόσο το 37 % εξ αυτών, παραμένει ακόμα σκεπτικό λόγω της ανησυχίας, που υπάρχει σχετικά με την απόδοση και την περιορισμένη εμβέλεια.

Το Lightyear One αντιμετωπίζει αυτές τις ανησυχίες άμεσα προσφέροντας μια άνευ προηγουμένου απόσταση 725 χιλιομέτρων, ενώ είναι έως και τρεις φορές περισσότερο αποδοτικό ενεργειακά σε σχέση με τα εναλλακτικά ηλεκτρικά οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά. Το όχημα φορτίζεται απευθείας από τον ήλιο μέσω μιας μεγάλης ηλιακής οροφής, ελαχιστοποιώντας τις εκπομπές CO2 και τις ανάγκες φόρτισης από τον χρήστη, ενώ μεγιστοποιείται η απόδοση.

Για να επιτύχει τέτοιες απίστευτες επιδόσεις, η Lightyear εξώθησε τα όρια της τρέχουσας τεχνολογίας, σχεδιάζοντας ένα όχημα που διαθέτει τον καλύτερο αεροδυναμικό συντελεστή από οποιοδήποτε αυτοκίνητο παραγωγής μέχρι σήμερα, με σημαντικά οφέλη σε πολλούς διαφορετικούς τομείς του σχεδιασμού του οχήματος. Για να υποστηρίξει αυτή τη μοναδική απόδοση και να βελτιώσει περαιτέρω την απόδοση, η Lightyear αναζήτησε ένα ελαστικό που θα προσέφερε πολύ χαμηλή αντίσταση κύλισης και μείωση βάρους, προκειμένου να διατηρήσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, να μεγιστοποιήσει την εμβέλεια του οχήματος και να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η Bridgestone ανέπτυξε ειδικά σχεδιασμένα ελαστικά Turanza Eco για το Lightyear One, συνδυάζοντας για πρώτη φορά τις επαναστατικές τεχνολογίες χαμηλού βάρους ENLITEN και ologic. Οι τεχνολογίες μειώνουν το βάρος μέσω της χρήσης λιγότερων πρώτων υλών καθ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής, ενώ μειώνουν την αντίσταση κύλισης μέσω του καινοτόμου πέλματος, των μεγαλύτερων διαμέτρων, των υψηλών πιέσεων αέρα και του λεπτού σχεδιασμού.

Η πολύ χαμηλή αντίσταση κύλισης των ελαστικών σημαίνει επίσης ότι το Lightyear One μπορεί να επωφεληθεί από μια ελαφρύτερη μπαταρία. Ως αποτέλεσμα, τα ελαστικά Turanza Eco έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύουν την εμβέλεια, σε σύγκριση με τα εξειδικευμένα για ηλεκτρικά οχήματα, εναλλακτικά ελαστικά Bridgestone, που ισοδυναμούν με μείωση βάρους άνω των 90 κιλών. Εκτός του ότι, το Lightyear One έχει μεγαλύτερη αυτονομία ανάμεσα στις φορτίσεις, η κατανομή του πυριτίου του ελαστικού έχει βελτιωθεί εφαρμόζοντας μια νέα τεχνολογία ανάμιξης, με συνολική μείωση 3,6 κιλών (περίπου 10%) του βάρους του ελαστικού ανά όχημα, χωρίς κανένα συμβιβασμό σχετικά στη χιλιομετρική φθορά και την πρόσφυση.

Για πρώτη φορά, τα ελαστικά Turanza Eco θα φέρουν τη νέα σήμανση Bridgestone EV στα πλαϊνά τοιχώματα. Η σήμανση Bridgestone EV εφαρμόζεται σε ελαστικά που είναι ειδικά κατασκευασμένα για ηλεκτρικά οχήματα και υποδεικνύει ότι τα ελαστικά υποβλήθηκαν σε αυστηρή διαδικασία δοκιμών και ελέγχου για να λάβουν έγκριση από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα ελαστικά υποστηρίζουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών οχημάτων και πληρούν τις απαιτήσεις του κατασκευαστή του αυτοκινήτου για την εμβέλεια της μπαταρίας, τον έλεγχο του οχήματος και τη διάρκεια ζωής των ελαστικών.

Η Bridgestone χρησιμοποίησε επίσης την τεχνολογία Εικονικής Ανάπτυξης Ελαστικού που επιτρέπει την ακριβή προσομοίωση της απόδοσης ενός ελαστικού χωρίς να χρειάζεται να το παράγει και να το δοκιμάζει φυσικά, εξοικονομώντας έως και 40.000 χιλιόμετρα σε πραγματικές δοκιμές σε εξωτερικούς χώρους και στόλους. Μπορεί επίσης να μειώσει τον χρόνο ανάπτυξης προϊόντων και τις δοκιμές ελαστικών σε εξωτερικό χώρο και στόλους έως και 50%.

Τα θεμέλια για το Lightyear One τέθηκαν κατά τη διάρκεια του Bridgestone World Solar Challenge, ενός αγώνα 3.000 χιλιομέτρων στο Australian Outback που προωθεί τα όρια της τεχνολογικής καινοτομίας και της κινητικότητας με ηλιακή ενέργεια. Με αυτό κατά νου, η Bridgestone συνεργάζεται με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη Lightyear εδώ και οκτώ χρόνια. Η ηλιακή ομάδα του Αϊντχόβεν, εκεί όπου γεννήθηκε η Lightyear, κέρδισε το Cruiser Cup του Bridgestone World Solar Challenge τέσσερις συνεχόμενες φορές, από το 2016-2019.

Ο Emilio Tiberio, COO & CTO της Bridgestone EMIA, εξηγεί: «Η Lightyear μας εντυπωσίασε με την προσέγγισή της στη βιώσιμη κινητικότητα από τότε που είδαμε την ομάδα να παίρνει μέρος στο Bridgestone World Solar Challenge. Ως εκ τούτου, είμαστε ενθουσιασμένοι που παίζουμε ρόλο στην πραγματοποίηση του Lightyear One. Η Bridgestone δεσμεύεται ως προς τη μείωση κατά 50% των εκπομπών CO2 έως το 2030 και ως προς τη χρήση 100% βιώσιμων υλικών έως το 2050. Οι στρατηγικές συνεργασίες αποτελούν το θεμέλιο για την επίτευξη αυτών των στόχων."

Ο Lex Hoefsloot, Διευθύνων Σύμβουλος της Lightyear, προσθέτει: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βλέπουμε αυτήν τη συνεργασία μεταξύ Bridgestone και Lightyear. Πρόκειται για δύο εταιρείες που συνεργάζονται καθώς μοιράζονται ένα κοινό όραμα για μελλοντική βιώσιμη κινητικότητα. Ο κόσμος βιώνει ήδη αλλαγές και προκλήσεις άνευ προηγουμένου, μέσω της καινοτομίας και των τεχνολογιών αιχμής μπορούμε να συνεργαστούμε για να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο περισσότερο βιώσιμο."
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις