Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Οδήγηση στην βροχή και υδρολίσθηση: Τι πρέπει να προσέχω;
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Οδήγηση στην βροχή και υδρολίσθηση: Τι πρέπει να προσέχω;

26/2/2024

Εσύ ξέρεις τι είναι υδρολίσθηση και ποιος ο σωστός τρόπος οδήγησης στην βροχή; Σε wet συνθήκες και βρεγμένο οδόστρωμα πρέπει να ακολουθούμε συγκεκριμένες οδηγίες και να ξέρουμε το κατάλληλο ελαστικό που πρέπει να «φοράει» το αυτοκίνητό μας.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση

Όταν οδηγούμε σε συνθήκες βροχοπτώσεως, τόσο για την προσωπική μας ασφάλεια, όσο και για να αποφύγουμε περιττά κόστη σε συνεργεία και ανταλλακτικά, πρέπει να είμαστε έξτρα προσεκτικοί. Για αυτό και υπάρχει μια σειρά βασικών κανόνων που μπορούμε να ακολουθήσουμε κατά την οδηγική μας συμπεριφορά για να κάνουμε τη ζωή μας-και αυτή των άλλων οδηγών- πιο εύκολη.
 
Ταυτόχρονα, μπορούμε να μεριμνήσουμε προκαταβολικά, εξοπλίζοντας το όχημα μας με τα κατάλληλα εργαλεία που θα το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τη βροχή δίχως πρόβλημα. Για παράδειγμα, η κατάλληλη επιλογή ελαστικών μπορεί να βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τις επιδόσεις του οχήματος σε βρεγμένο οδόστρωμα. Διότι ένα κορυφαίο ελαστικό μπορεί να μας προσφέρει αυξημένα επίπεδα ασφάλειας στο βρεγμένο οδόστρωμα. Φυσικά δεν θα εξαλείψει όλους τους κινδύνους που κρύβει το βρεγμένο οδόστρωμα, ωστόσο ένα ελαστικό που μπορεί να φρενάρει, διαθέτει καλή απόκριση και κατάλληλα επίπεδα πρόσφυσης στη βροχή, θα κάνει την οδηγική συμπεριφορά του οχήματος αρκετά πιο ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη.

Οι βασικοί κανόνες οδηγικής συμπεριφοράς στη βροχή

Η οδήγηση στην βροχή είναι μια διαδικασία που έχει τις ιδιαιτερότητες της, ωστόσο υπάρχουν μερικοί βασικοί οδηγικοί κανόνες, που αν ακολουθούνται από όλους, μπορούν να διασφαλίσουν την  ασφαλή μετακίνηση, χωρίς προβλήματα.
 
Αρχικά, το πιο σημαντικό κομμάτι της οδήγησης σε βροχή είναι η κατανόηση και η προσαρμογή στην αυξημένη απόσταση ακινητοποίησης που χρειάζεται ένα όχημα όταν η άσφαλτος είναι βρεγμένη. Για αυτό και οι οδηγοί ,πρέπει να διατηρούν μεγαλύτερες αποστάσεις από το προπορευόμενο όχημα, προλαμβάνοντας έτσι τις επικίνδυνες καταστάσεις.
 
Κατά την προσπέραση, από την άλλη, οι οδηγοί πρέπει να είναι έξτρα προσεκτικοί καθώς το σπρέι νερού μειώνει την ορατότητα και μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένους υπολογισμούς. Εκτός του παραπάνω, η χρήση των πεντάλ δεν πρέπει να είναι απότομη και άτσαλη άλλα ακόμα πιο προοδευτική, ιδιαίτερα στα πρωτοβρόχια. Αποφεύγουμε απότομες αλλαγές πορείας και κατεύθυνσης καθώς το βρεγμένο οδόστρωμα γλιστράει και ενδέχεται να χάσουμε τον έλεγχο του οχήματος μας.
 
Οι οδηγοί της Ελλάδας θα πρέπει να προσέχουν και την κακή ποιότητα του οδοστρώματος, το οποίο σε συνθήκες έντονης βροχής μπορεί να κοστίσει και να αποδειχτεί επικίνδυνο. Και αυτό γιατί μερικές νερολακκούβες μπορεί να φέρουν εκπλήξεις (να είναι τελικά πιο βαθιές από ότι φανταζόμασταν όταν τις είδαμε). Έτσι, όσο ρηχές και ακίνδυνες μπορεί να φαίνονται στην πρώτη ματιά, καλό είναι να αποφεύγονται και αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, να ελαττώνουμε ταχύτητα πριν περάσουμε από πάνω.

Πώς οδηγώ με ασφάλεια και τι ελαστικά πρέπει να έχω στη βροχή;
Δεν φρενάρω απότομα, δεν κάνω απότομους ελιγμούς
Κρατάω αποστάσεις από προπορευόμενο
Προσέχω στην προσπέραση, αποφεύγω τις λακκούβες
Τι πρέπει να ξέρω για την υδρολίσθηση
 
Εσύ ξέρεις τους βασικούς κανόνες οδήγησης στην βροχή; Θα αγόραζες all season ελαστικά και όχι θερινά για να έχεις καλύτερη πρόσφυση στο βρεγμένο;


Στην υδρολίσθηση κρατάμε το τιμόνι σταθερό και φροντίζουμε να μην φρενάρουμε απότομα για να μην χάσουμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου μας.

Στην υδρολίσθηση κρατάμε το τιμόνι σταθερό και φροντίζουμε να μην φρενάρουμε απότομα για να μην χάσουμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου μας.

Σελ.
2
Τι είναι υδρολίσθηση και πώς αντιδρώ για να την αποφύγω;
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις