Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τι είναι υδρολίσθηση και πώς αντιδρώ για να την αποφύγω;

Τι είναι υδρολίσθηση και πώς αντιδρώ για να την αποφύγω;

26/2/2024

Υδρολίσθηση ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο τα ελαστικά σας «πλανάρουν» πάνω σε ένα λεπτό στρώμα νερού, με αποτέλεσμα να χάνουν την πρόσφυση τους με το οδόστρωμα. Τα ελαστικά σε μια τέτοια περίπτωση (ανάλογα και με τον σχεδιασμό του πέλματος τους) μπορούν να αποβάλλουν κάποια ποσότητα νερού από το πέλμα για να πατάνε καλύτερα στο οδόστρωμα και να εγγυηθούν ασφαλή συνέχιση της πορείας του οχήματος.
 
Όλα αυτά είναι σχετικά βέβαια, καθώς το κατά πόσο το πάτημα του ελαστικού θα συνεχίσει να διατηρείται σε ασφαλή επίπεδα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη ταχύτητα του οχήματος. Έτσι, στα 100 χλμ./ώρα το πέλμα πατάει εμφανώς λιγότερο (για αυτό ευθύνεται μια μικρή ποσότητα νερού που μπορεί να «καθίσει» ανάμεσα στο πέλμα και στο οδόστρωμα) από όταν η ταχύτητα είναι 60 χλμ./ώρα, με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της πρόσφυσης.
 
Τι κάνουμε λοιπόν για να είμαστε ασφαλείς κατά την υδρολίσθηση; Κρατάμε το τιμόνι σταθερό και φροντίζουμε να μην φρενάρουμε απότομα για να μην χάσουμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου μας. Αντίθετα,  κατεβάζουμε ταχύτητα ή αφήνουμε το γκάζι προοδευτικά και ήρεμα για ένα πιο ασφαλές φρενάρισμα. Όταν, λοιπόν, καταφέρουμε να διατηρήσουμε μια σταθερή ταχύτητα με λίγα χλμ./ώρα, αναμένουμε τα ελαστικά να ανακτήσουν την πρόσφυση τους και συνεχίζουμε την πορεία μας.
 
Πώς οδηγώ με ασφάλεια και τι ελαστικά πρέπει να έχω στη βροχή;
Δεν φρενάρω απότομα, δεν κάνω απότομους ελιγμούς
Κρατάω αποστάσεις από προπορευόμενο
Προσέχω στην προσπέραση, αποφεύγω τις λακκούβες
Τι πρέπει να ξέρω για την υδρολίσθηση
 
Εσύ ξέρεις τους βασικούς κανόνες οδήγησης στην βροχή; Θα αγόραζες all season ελαστικά και όχι θερινά για να έχεις καλύτερη πρόσφυση στο βρεγμένο;
 

Σελ.
1
Οδήγηση στην βροχή και υδρολίσθηση: Τι πρέπει να προσέχω;
Σελ.
2
Τι είναι υδρολίσθηση και πώς αντιδρώ για να την αποφύγω;

Σχετικες επιχειρησεις