Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Δεν υπάρχει το απόλυτα καλό ελαστικό. Κάθε ελαστικό είναι σχεδιασμένο για συγκεκριμένες συνθήκες και συγκεκριμένο στυλ οδήγησης.

Επιλέγοντας ελαστικά

Διαβάστηκε από 14009 αναγνώστες - 31/3/2016

Παλαιότερα όταν θέλαμε να αλλάξουμε ελαστικά τα πράγματα ήταν απλά. Μαλακές γόμες μικρής «ζωής» για καλή πρόσφυση ή πιο σκληρά ελαστικά, με τα αντίστροφα αποτελέσματα. Πλέον κάθε εταιρεία βγάζει πληθώρα ελαστικών. Πώς διαλέγουμε αυτό που μας ταιριάζει;

Πριν μπούμε καν στη διαδικασία πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κάτι απλό μεν αλλά βασικό: Δεν υπάρχει το απόλυτα καλό ελαστικό. Κάθε ελαστικό είναι σχεδιασμένο για συγκεκριμένες συνθήκες και συγκεκριμένο στυλ οδήγησης. 

Ένα σετ χειμερινών ελαστικών μπορεί να είναι ιδανικά για σκανδιναβικές συνθήκες και χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά θα γίνουν φιτίλια αν προσπαθήσουμε να κινηθούμε σβέλτα τον Αύγουστο στην Κρήτη.

Και αν το παραπάνω απλοποιημένο παράδειγμα περί συνθηκών σας φαίνεται ακραίο, σκεφτείτε το εξής: Από μόνες τους οι διαστάσεις των ελαστικών πρόκειται να επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους. Ένα φαρδύτερο ελαστικό έχει μεγαλύτερο εμβαδόν επαφής με το δρόμο, άρα θα προσφέρει μεγαλύτερη πρόσφυση στο στεγνό. Ταυτόχρονα όμως, θα είναι πιο θορυβώδες ακριβώς για τον ίδιο λόγο, πιο ευαίσθητο σε μικροανωμαλίες και όχι τόσο αποδοτικό στη διοχέτευση του νερού,κάνοντάς το πιο ευαίσθητο σε φαινόμενα υδρολίσθησης. 

Και αυτά μιλώντας για το ίδιο ελαστικό, ίδιας μάρκας, απλά σε ελαφρώς διαφορετική διάσταση. Προσθέστε στην εξίσωση το βάρος του αυτοκινήτου, την ανάρτηση και φυσικά το οδηγικό μας στυλ που σαφώς και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και καταλαβαίνετε γιατί η επιλογή ελαστικών είναι στην τελική μια πολύ προσωπική υπόθεση. 

Τα περισσότερα ελαστικά είναι σχεδιασμένα για να προσφέρουν ικανοποιητική απόδοση σε όλους τους τομείς, γνωστά και ως all weather, αλλά ανάλογα με τις προτιμήσεις μας μπορούμε να επιλέξουμε ελαστικά που να είναι προσανατολισμένα σε συγκεκριμένες χρήσεις.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις