Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
3 φωτογραφίες »

Οδήγηση στο χιόνι: Αλυσίδες VS κουβέρτες

Διαβάστηκε από 9360 αναγνώστες - 15/2/2021

Η έντονη χιονόπτωση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη κατά την οδήγηση, οπότε θα πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Κάπου εδώ έρχεται το κρίσιμο ερώτημα: αλυσίδες ή κουβέρτες;

Βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα και, όπως είναι λογικό, οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την οδήγηση, κυρίως στις πιο ορεινές περιοχές της χώρα μας. Όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις, η πρόληψη είναι ο καλύτερος «σύμμαχος» ώστε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με άσχημες καταστάσεις. Στην περίπτωση ενός χειμερινού ταξιδιού, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις συνθήκες που πιθανόν θα συναντήσουμε και κυρίως, αυτή της έντονης χιονόπτωσης.

Οι λύσεις για ασφαλείς μετακινήσεις είναι αρκετές, με τη δημοφιλέστερη να είναι η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.  Ας δούμε, όμως, όλες τις επιλογές, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμιάς, αλλά και μερικές συμβουλές, ώστε η οδήγηση στο χιόνι να γίνεται με ασφάλεια.

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Η δημοφιλέστερη επιλογή
Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα αξεσουάρ για οδήγηση στο χιόνι, λόγω της κορυφαίας αποτελεσματικότητας του. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στα ελαστικά «αγκαλιάζοντάς» τα και κατά την οδήγηση «γαντζώνουν» στο χιόνι, ώστε ο τροχός να ανακτήσει πρόσφυση και να αποφευχθεί η ακινητοποίηση του οχήματος. Κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το πάχος τους, το οποίο κυμαίνεται συνήθως από 9 έως 12 χλστ., αλλά και από το μέγεθος του ελαστικού στον οποίο θα χρησιμοποιηθούν. Επομένως, κατά την αγορά ενός νέου σετ, ο οδηγός θα πρέπει να επιλέξει αφενός το κατάλληλο πάχος, ανάλογα με το ύψος της ανάρτησης και το βάρος του αυτοκινήτου του, και αφετέρου το μέγεθος αλυσίδων βάσει διαστάσεων των ελαστικών. Η διαδικασία τοποθέτησης πλέον έχει γίνει σχετικά πιο απλή, ενώ αρκετές αντιολισθητικές αλυσίδες διαθέτουν και σύστημα αυτόματης σύσφιξης. Σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι το κόστος απόκτησης, μιας και η τιμή τους είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, αλλά και η απόδοσή τους στον πάγο συγκριτικά με τις αντιολισθητικές κουβέρτες.



Κουβέρτες: Το «θαυματουργό» ύφασμα
Οι αντιολισθητικές κουβέρτες είναι μία πιο πρόσφατη τεχνολογία, την οποία εμπιστεύτηκαν αρκετοί ιδιοκτήτες μέσα σε σύντομο διάστημα. Πρόκειται για ένα αξεσουάρ που κατασκευάζεται κυρίως από ανθεκτικό ύφασμα, το οποίο τυλίγεται γύρω από το πέλμα του ελαστικού. Έτσι δημιουργείται μία αντιολισθητική επιφάνεια που προσφέρει ικανοποιητική πρόσφυση σε συνθήκες μαλακού χιονιού ή πάγου. Για την επιλογή των αντιολισθητικών κουβερτών που θα είναι κατάλληλες για το αυτοκίνητό μας, αρκεί να ελέγξουμε κατά την αγορά τους αν ταιριάζουν στις διαστάσεις των ελαστικών μας. Αξιοσημείωτο πλεονέκτημα είναι η αισθητά πιο «πολιτισμένη» κύλιση, με τον μειωμένο θόρυβο να αποτελεί σημαντικό κίνητρο επιλογής. Επιπλέον, δεν ταλαιπωρούν καθόλου τα ελαστικά, επιτρέπουν ελαφρώς μεγαλύτερη ταχύτητα και η διαδικασία τοποθέτησής τους είναι πιο εύκολη συγκριτικά με τις αλυσίδες, γι αυτό και αποτελούν καλύτερη επιλογή για «sportive» μοντέλα με μειωμένη απόσταση αμαξώματος από το έδαφος.

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις