Test Συνεργείων
Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Κινέζικα και «made in China» ελαστικά: Είναι τα ίδια;

Κινέζικα και «made in China» ελαστικά: Είναι τα ίδια;

Διαβάστηκε από 4077 αναγνώστες - 8/5/2023

Διαφέρουν τα ελαστικά κινέζικης καταγωγής με εκείνα που φτιάχνονται στην Κίνα ή είναι «το ίδιο και το αυτό»; Μήπως έχει σημασία η σχέση ποιότητα τιμής;

Οι κουβέντες που γίνονται για κινέζικα προϊόντα

Είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχτούμε. Τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα έχουν φήμη που σε προβληματίζει. Κυρίως για την αξιοπιστία και τη διάρκεια ζωής αυτών των προϊόντων, καθώς στην συνείδηση του κοινού επικρατεί η, όχι απόλυτα σωστή στις μέρες μας, άποψη πως χρησιμοποιούνται κακής ποιότητας υλικά. Στον κλάδο των ελαστικών αυτοκινήτου η συγκεκριμένη θέση έχει επίσης, αδαείς, υποστηρικτές. Φυσικά σε ένα βαθμό «δικαιολογημένη» αφού μιλάμε για προϊόντα τα οποία έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια και την προστασία μας, για αυτό και χρειάζεται η μέγιστη δυνατή αίσθηση σιγουριάς.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Διαφέρει το κινέζικο ελαστικό από εκείνο που φτιάχνεται στην Κίνα

Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να κάνουμε ένα... ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Τα «κινέζικα» ελαστικά είναι διαφορετικά από τα ελαστικά που κατασκευάζονται στην Κίνα. Ο λόγος; Διότι άλλο πράγμα είναι ένα προϊόν που κατασκευάζει μία από τις ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ εταιρείες κινεζικής παραγωγής-προέλευσης, άλλο πράγμα μία εταιρεία με έδρα την Κίνα η οποία έχει know how δεκαετιών, διεθνές εκτόπισμα, καλή φήμη και εξαγωγή των προϊόντων της σε παγκόσμιες αγορές.

Πού ξεχωρίζουν;

  • 10ετίες R&D (research & development)
  • υψηλή τεχνογνωσία & προηγμένες εγκαταστάσεις
  • χρήση καινοτόμων υλικών & τεχνολογιών
  • διεθνή δράση (εγκαταστάσεις, διακρίσεις, επιδόσεις σε tests)

Η LingLong και άλλες μάρκες ανεβαίνουν στις προτιμήσεις

Χαρακτηριστική περίπτωση κινεζικής φίρμας, ευρέως γνωστής στην παγκόσμια αγορά των ελαστικών είναι η LingLong. Αναφερόμαστε σε μία εταιρεία που από το 1975 μέχρι σήμερα (5 δεκαετίες) έχει κάνει την δική της πετυχημένη πορεία στον χώρο, τα πάει εξαιρετικά σε πωλήσεις, έχει διακρίσεις σε διεθνή tests και ταυτόχρονα ανεβαίνει σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Στόχος της να γίνει παγκόσμια μάρκα (άλλωστε).

Σε ανοδική τροχιά awareness κινούνται και η Sailun που έρχεται πιο δυναμικά και στην Ευρώπη πλέον, καθώς και επίσης η Westlake που... περπατάει καλά και η GT Radial (θυγατρική της GT Ride από την Ινδονησία). Τι συνδέει τις τέσσερις παραπάνω μάρκες; Η τεχνογνωσία και οι προηγμένες εγκαταστάσεις και υποδομές οι οποίες αποτελούν εχέγγυο ποιότητας και αξιοπιστίας.

Η τεχνογνωσία και οι υποδομές της επώνυμης φίρμας είναι εγγύηση αξιοπιστίας

Κάτι που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι ολοένα και περισσότερες εταιρείες έχουν στο portfolio τους θυγατρικές εταιρείες που εδρεύουν στην Κίνα. Ακόμη και premium brands, που κατασκευάζουν καλά ελαστικά στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Πώς το καταφέρνουν; Αξιοποιώντας το χαμηλό εργατικό κόστος στην ασιατική χώρα. Στην Κίνα υπάρχουν άφθονα, άρα και φθηνά εργατικά χέρια. Έτσι η εταιρεία επενδύει στην πρωτογενή παραγωγή εξοικονομώντας χρήματα από το εργατικό δυναμικό της Κίνας. Ταυτόχρονα, αξιοποιεί την υψηλή τεχνογνωσία της δημοφιλούς και καταξιωμένης «μαμάς» εταιρείας. Με 10ετίες R&D (research & development) οι φίρμες δημιουργούν state of the art εγκαταστάσεις και χρησιμοποιούν καινοτόμα υλικά και τεχνολογίες στα ελαστικά τους.

Παγκόσμια δύναμη στο οικονομικό γίγνεσθαι η Κίνα

Εκτός των παραπάνω, δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμη και το πιο απλό προϊόν μπορεί να έχει κατασκευαστεί στην Κίνα, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα κάτι για την ποιότητά του. Από τον φούρνο μικροκυμάτων, μέχρι το σακάκι που φοράς, είναι δεδομένο ότι θα βρεις ένα made in China προϊόν. Η εταιρεία, βλέπεις, έτσι έχει περισσότερο κέρδος, κι εσύ πάλι μπορείς να πάρεις σε χαμηλότερο κόστος ένα αξιόπιστο προϊόν. Εξάλλου, η Κίνα είναι μία παγκόσμια υπερδύναμη και η βάση σχεδιασμού πολλών μελλοντικών προϊόντων γίνεται εκεί. Για αυτό, εξάλλου, βλέπουμε κινεζικούς κολοσσούς να συμμετέχουν σε κοινοπραξίες με δημοφιλείς ευρωπαϊκές εταιρείες. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι Volvo και Pirelli στων οποίων το μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν εταιρείες από την Κίνα.

Κορωνοϊός τέλος, τι άλλαξε στις μεταφορές από την Κίνα

Κατά τα άλλα, προσθέστε την εξομάλυνση της κατάστασης μετά τον κορωνοϊό. Πλέον, «ο δρόμος του μεταξιού» έχει ανοίξει, το κόστος των μεταφορικών έχει μειωθεί σημαντικά, για αυτό και η εισαγωγή made in China ελαστικών γίνεται με αυξητικούς ρυθμούς. Εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων, τα μεταφορικά κοστολόγια από το 13% που βρίσκονταν σε σχέση με το συνολικό κόστος μιας εταιρείας απογειώθηκαν στο 54%. Αυτό ανάγκασε τις μάρκες να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης, μειώνοντας δραματικά τα περιθώρια κέρδους τους. Πλέον, το μεταφορικό κόστος «έπεσε» ξανά γύρω στο 15%, κάνοντας ΠΟΛΥ πιο ανταγωνιστικές τις μάρκες που φέρνουν τα made in China προϊόντα τους.
 
Και τι συμπεραίνουμε από όλα τα παραπάνω; Μην κρίνεις μόνο από το όνομα ή την «καταγωγή». Λάβε υπόψη σου όσα αναφέραμε, σκέψου ότι σε πολλές περιπτώσεις ξεχωρίζουν με τις διακρίσεις-επιδόσεις σε διεθνή test, όπου συναγωνίζονται με όλες τις δημοφιλείς ευρωπαϊκές μάρκες «στα ίσια»,  κυρίως όμως κάνε και την δική σου έρευνα για να... αποφύγεις τις απομιμήσεις.
 
 
Πού πλεονεκτούν τα made in China προϊόντα έναντι των κινέζικων;
10ετίες R&D (research & development)
υψηλή τεχνογνωσία & προηγμένες εγκαταστάσεις
χρήση καινοτόμων υλικών & τεχνολογιών
διεθνή δράση (εγκαταστάσεις, διακρίσεις, επιδόσεις σε tests)
 
Εσύ θα έπαιρνες made in China ελαστικό, φθηνότερο από ένα επώνυμο, γνωρίζοντας ότι ανήκει στην γκάμα μίας γνωστής εταιρείας;

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις