Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αποθήκευσης των ελαστικών σου;

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αποθήκευσης των ελαστικών σου;

20/11/2023

Θες να αλλάξεις ελαστικά και πας να βάλεις καινούργια από το... κουτί. Ξέρεις πόσο σημαντικό είναι το βουλκανιζατέρ σου να έχεις αποθηκεύσεις τα ελαστικά με τον κατάλληλο-σωστό τρόπο;

Αλλάζεις σε καινούργια ή αλλάζεις λόγω εποχής

Χιόνι, ολισθηρότητα και άλλα εποχιακά επικίνδυνα φαινόμενα είναι καθημερινότητα για εσένα. Πέρασες με μεγαλύτερη ασφάλεια τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, ακολουθώντας την τάση της εποχής με τα ελαστικά των 4 εποχών. Τώρα έρχεται η ζέστη και μπορείς να «φορέσεις» τα θερινά σου. Φυσικά, μπορεί να αλλάζεις είδος ελαστικού, παρά να έφτασε η ώρα της αντικατάστασης λόγω φθοράς. Και πάλι, οι γραμμές που ακολουθούν είναι αρκετά χρήσιμες για εσένα. Διότι πόσοι γνωρίζουν την μεγάλη αξία της σωστής αποθήκευσης των ελαστικών;
 
Πρώτα από όλα, χρειάζεται να γνωρίζεις πως τα ελαστικά δεν προορίζονται για πολύμηνη αποθήκευση. Κατά γενικό κανόνα, μια αποθήκευση αρκετών μηνών σε μη ιδανικές συνθήκες θα έχει αρνητικές συνέπειες για το ελαστικό.

Σε τι χώρο πρέπει να αποθηκεύονται;

Υπάρχουν 3 βασικές αρχές για το πού πρέπει να διατηρούνται τα ελαστικά. Πιο συγκεκριμένα, ο χώρος πρέπει να:
  • έχει χαμηλή θερμοκρασία (δροσερό)
  • να είναι προστατευμένος από το φως του ήλιου (το όζον έχει διαβρωτική επίδραση στο καουτσούκ των ελαστικών)
  • να έχει καλό εξαερισμό

Πώς γίνεται η σωστή αποθήκευση;

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν έξτρα tips που πρέπει να ακολουθεί κανείς. Για παράδειγμα, τα ελαστικά πρέπει να αποθηκεύονται σε όρθια θέση. Έτσι αποτρέπεται η  πρόκληση παραμορφώσεων και θα γίνεται πιο εύκολη την επανατοποθέτηση τους. Ακόμη, δεν πρέπει να κρέμονται ή να στοιβάζονται οριζόντια (το ένα πάνω στο άλλο).
 
Ιδιωτικά, και αν αποθηκεύεις κι εσύ ο ίδιος ελαστικά στο σπίτι σου, μπορείς να συσκευάσεις κάθε ελαστικό σε μια πλαστική σακούλα κηπουρικής, φροντίζοντας να βγάλεις από μέσα της όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα. Έτσι θα  προστατεύσεις το ελαστικό από την εξωτερική σκόνη, γύρη και υγρασία.
 
Για τα ελαστικά που έχουν αεροθάλαμο θα πρέπει να ξεφουσκώσει ο μισός τους αέρας πριν από την αποθήκευση. Όταν έρθει η ώρα της επανατοποθέτησης, πρέπει να ελεγχθεί καλά το εσωτερικό του ελαστικού, γιατί η πιθανή υγρασία μπορεί να επηρεάσει τις μεταλλικές στρώσεις του ελαστικού και ξένα σώματα μπορεί να έχουν φράξει την αεροβαλβίδα.

Πώς αποθηκεύονται τα ελαστικά που είναι τοποθετημένα σε ζάντες

Η αποθήκευση των ελαστικών που είναι τοποθετημένα σε ζάντες είναι πολύ προτιμότερη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό η αποθήκευση να γίνεται με τα ελαστικά στο πλάι («ξάπλα» το ένα πάνω στο άλλο και όχι «όρθια»-κάθετα). Σε αντίθεση με τα ελαστικά χωρίς ζάντες, αυτά που είναι τοποθετημένα σε ζάντες μπορούν να κρεμαστούν χωρίς να παραμορφωθούν.
 
 
Ακόμη και τα καινούργια θα «χαλάσουν» αν τα βάλεις με λάθος τρόπος
Χρειάζεται χώρος δροσερός και προστατευμένος από τον ήλιο
Το όζον διαβρώνει το καουτσούκ των ελαστικών
Πρέπει να μπαίνουν όρθια
Τι αλλάζει αν τα ελαστικά είναι «φορεμένα» πάνω σε ζάντες
 
Εσύ τσεκάρεις τον λαστιχά σου πώς αποθηκεύει τα ελαστικά ή αφού είναι καινούργια δεν αγχώνεσαι για την ποιότητά τους;

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις