Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Πώς να βάλετε εύκολα τις αλυσίδες σας

Διαβάστηκε από 5645 αναγνώστες - 8/1/2019

Τα χιόνια έρχονται και η τοποθέτηση αλυσίδων είναι απαραίτητη. Δυσκολεύεστε όμως να βάλετε τις αλυσίδες χιονιού στα ελαστικά σας; Ας δούμε πώς τοποθετούνται!

Η τοποθέτηση αλυσίδων χιονιού στα ελαστικά είναι για πολλούς οδηγούς δύσκολο και πολλές φορές μη ευχάριστο γεγονός.  Η χρήση τους όμως σας εγγυάται περισσότερη ασφάλεια.  Η τοποθέτηση αλυσίδων  στο όχημά σας δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα, αλλά μόλις το κάνετε για πρώτη φορά, θα είστε σε θέση να τις βάλετε εύκολα και γρήγορα.

Αγοράστε αλυσίδες που ταιριάζουν στα ελαστικά σας

Οι κατασκευαστές αλυσίδων γράφουν τα χαρακτηριστικά του προϊόν ώστε να είναι ευκολότερο για εσάς να επιλέξετε αυτές που ταιριάζουν σωστά στο αυτοκίνητο σας.  Αν δυσκολεύεστε, μην φοβάστε να ζητήσετε συμβουλές από κάποιον πωλητή στο κατάστημα. Ακόμα, μην επιχειρήσετε ποτέ να χρησιμοποιήσετε αλυσίδες που είναι πολύ μεγάλες ή πολύ μικρές, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη οδήγηση και ζημιά στο αυτοκίνητό σας.

Εγκαταστήστε τις αλυσίδες σας και δοκιμάστε τες σε έναν χιονισμένο ή ολισθηρό δρόμο πριν χρειαστεί να τις τοποθετήσετε σε χιονισμένες συνθήκες. Επιλέξτε ένα κενό τμήμα δρόμου ή ένα άδειο χώρο στάθμευσης. Πάρτε τις αλυσίδες, και κρατήστε τις έτσι ώστε να κρέμονται ελεύθερα.

Τοποθετήστε τις διαχωρισμένες αλυσίδες στα ελαστικά: Για οχήματα με μπροστινή κίνηση, οι αλυσίδες πρέπει να τοποθετούνται στα εμπρός δυο ελαστικά και για οχήματα με κίνηση στους οπίσθιους τροχούς, στον πίσω άξονα. Αν δεν γνωρίζετε αν το αυτοκίνητό σας είναι μπροστοκίνητο ή πισωκίνητο, δείτε ποιοι τροχοί περιστρέφονται όταν το όχημά σας έχει κολλήσει στη λάσπη ή στο χιόνι (αν και μπορεί να είναι ήδη αργά για τις νέες αλυσίδες σας!).

Τύποι αλυσίδων
Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από διαφορετικά είδη αλυσίδων όπως:


Συμβατικές Αλυσίδες: Η πιο διαδεδομένη λύση. Όσοι έχουν εμπειρία από αντιολισθητικές αλυσίδες είναι πολύ πιθανό να έχουν έρθει σε επαφή με τις συμβατικές αλυσίδες, που αποτελούν και την πιο παλιά λύση.

Κουβέρτες: Πρόκειται για ένα κάλυμμα τροχών που ΅αγκαλιάζειΆ την όψη του τροχού αλλά και ολόκληρο το πέλμα. Είναι κατασκευασμένες από ένα ειδικό ύφασμα που αυξάνει κατακόρυφα την πρόσφυση.

Τύπου αράχνη: Πιάνουν στο κέντρο του τροχού και από εκεί απλώνονται στο πέλμα του τροχού. Στην πράξη όντως κερδίζον στον τομέα της ευκολίας.

Αλυσίδες με καρφιά: Προορίζονται για πιο δύσκολες καταστάσεις. Αποτελούνται από καουτσούκ και καρφιά. Εφαρμόζουν πολύ καλά στους τροχούς και έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις.

Αντιολισθητικές αλυσίδες με σχοινί: Πρόκειται για μια εφαρμογή της Michelin. Λέγονται Easy Grip Michelin και τη θέση της παραδοσιακής αλυσίδας έχει πάρει πλέγμα με σχοινί.

Αντιολισθητικό Σπρέι: Μια ακόμα πρόσφατη μόδα είναι το αντιολισθητικό σπρέι. Θεωρητικά θα μπορούσε να είναι η τέλεια λύση. Χωρίς ιδιαίτερο κόπο ψεκάζετε τον τροχό χωρίς να λερώσετε τα χέρια σας. Στην πράξη όμως δεν αποδίδει και σύμφωνα με την ADAC μετά από λίγες εκατοντάδες μέτρα το υλικό επικάθεται στο ελαστικό.

Πώς να τοποθετήσετε τις αλυσίδες χιονιού

Με το αυτοκίνητο σταματημένο, απλά τοποθετήστε την αλυσίδα επάνω στο ελαστικό, κρατώντας το στο επάνω μέρος και αφήνοντάς το να πέσει ομοιόμορφα πάνω από το μπροστινό μέρος του ελαστικού και του τροχού. Προφανώς, το κάτω μέρος της αλυσίδας δεν μπορεί να καλύψει το τμήμα του ελαστικού που αγγίζει το δρόμο: απλά κάντε ό, τι μπορείτε. Ορισμένες αλυσίδες έχουν δακτυλίους που φτάνουν στο εσωτερικό του τροχού, για να καθοδηγήσουν τις αλυσίδες στη θέση τους. Για αυτές τις αλυσίδες τύπου δακτυλίου, βεβαιωθείτε ότι η ανοικτή σύνδεση βρίσκεται στο κάτω μέρος του τροχού.

Μόλις τοποθετήσετε αυτές τις αλυσίδες με το δακτύλιο γύρω από το εσωτερικό του τροχού, μπορείτε να συνδέσετε το κάτω μέρος του δακτυλίου. Συνήθως θα πρέπει να σκύψετε κάτω από το αυτοκίνητο για να έχετε καλύτερη οπτική του ελαστικού. Όταν η πρώτη αλυσίδα είναι τοποθετημένη ομοιόμορφα και σταθερά στα τρία τέταρτα του τροχού και δεν αγγίζει το δρόμο, βάλτε την άλλη αλυσίδα στο άλλο ελαστικό.

Όταν είναι τοποθετημένες  και οι δύο αλυσίδες στη μια πλευρά του τροχού, προχωρήστε λιγότερο από ένα μέτρο για να εκθέσετε το τμήμα του ελαστικού που έχει προηγουμένως αγγίξει τη γη. Βάλτε ξανά το χειρόφρενο και ολοκληρώστε την ασφάλιση των δύο αλυσίδων. Σφίξτε τις αλυσίδες, χρησιμοποιώντας έναν στενότερο σύνδεσμο όπου κλείνουν.

Οδηγήστε 20-30 μέτρα, στη συνέχεια βγείτε και σφίξτε ξανά τις αλυσίδες, οι οποίες θα έχουν χαλαρώσει καθώς κινήστε και έτσι θα «βρουν» τη θέση τους στα ελαστικά. Μην ανησυχείτε από την ανώμαλη πορεία, αυτό είναι φυσιολογικό. Αν πρόκειται για πρακτική άσκηση σε ξηρό δρόμο, μην οδηγείτε πολύ μακριά ή γρήγορα.

Πως αφαιρώ από τα ελαστικά τις αλυσίδες

Η αφαίρεση αλυσίδων χιονιού  είναι πολύ πιο εύκολη. Αποσυνδέστε το εσωτερικό, αλλά σημειώστε ότι δεν μπορείτε απλά να τα τραβήξετε: το ελαστικό θα εξακολουθεί να κάθεται πάνω τους. Βάλτε τις αλυσίδες κάτω στο δρόμο όσο πιο επίπεδα γίνεται, στη συνέχεια οδηγείτε προς τα εμπρός ένα μέτρο μέχρι τα ελαστικά να βγουν εντελώς από τις αλυσίδες. Βάλτε τις αλυσίδες  σε μια τσάντα πίσω στο πορτμπαγκάζ  και  βεβαιωθείτε ότι δεν είναι μπερδεμένες μεταξύ τους και ότι είναι όσο το δυνατόν στεγνές.

Σε συνθήκες χιονιού καλό θα είναι να έχετε κάποιες αδιάβροχα παπούτσια στο αυτοκίνητο, και κάποιο τάπητα εξωτερικού χώρου, αδιάβροχο κατά προτίμηση καθώς να αναγκαστείτε να γονατίσετε κάτω ή δίπλα από το αυτοκίνητο . Προσπαθήστε να έχετε ένα ζευγάρι αδιάβροχα γάντια, όπως αυτά του κήπου που είναι μια καλή επιλογή.

 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις