Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

6 απλα βήματα για να φυλάξεις τα ελαστικά σου.

Πώς να φυλάξεις τα ελαστικά σου

10/1/2019

6 απλές συμβουλές για να διατηρείτε τα ελαστικά σας σε καλή κατάσταση και να οδηγείτε με ασφάλεια.

Τα ελαστικά είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη ενός αυτοκινήτου. Δυστυχώς, πολλοί οδηγοί αδυνατούν ή ξεχνούν να τα συντηρήσουν, πράγμα που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.  Όχι μόνο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την απόδοση του οχήματος και να οδηγήσει σε δαπανηρές επισκευές, αλλά θα μπορούσε να θέσει τον εαυτό σας και τους άλλους σε κίνδυνο ενός τροχαίου ατυχήματος.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε το όχημά σας σε μια καλή κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα είναι ζωτικής σημασίας η συντήρηση των ελαστικών σας. Δείτε 6 απλά βήματα που πρέπει να κάνετε για να κρατήσετε τα ελαστικά σας σε άριστη κατάσταση.

1. Ελέγχετε τακτικά την πίεση

Η πίεση των ελαστικών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το τιμόνι, το χειρισμό, το φρενάρισμα και τα διανυθέντα χιλιόμετρα. Εάν είναι λιγότερο ή περισσότερο φουσκωμένα, μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση καυσίμου και να τα κάνουν πιο ευαίσθητα στη φθορά. Στη χειρότερη περίπτωση, η λάθος πίεση έχει ως αποτέλεσμα ένα κτύπημα, το οποίο μπορεί να σας κάνει να χάσετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

Επομένως, πρέπει να ελέγξετε την πίεση πριν από μεγάλες διαδρομές ή εάν το αυτοκίνητό σας φέρει βαρύτερο φορτίο από το συνηθισμένο.
Η πίεση μπορεί να ελεγχθεί σε κάποιο σταθμό ανεφοδιασμού ή με το δικό σας όργανο μέτρησης πίεσης και πρέπει να γίνει όταν τα ελαστικά είναι κρύα. Το εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη θα πρέπει να περιλαμβάνει συστάσεις για τη βέλτιστη πίεση ελαστικών για το όχημά σας αν δεν είστε σίγουροι.

2. Ελέγξτε για ζημιές και ασυνήθιστη φθορά

Είναι επίσης σημαντικό για τους οδηγούς να κάνουν έναν φυσικό έλεγχο των ελαστικών και να προσέξουν για τυχόν σημάδια ασυνήθιστης φθοράς ή ζημιάς. Μπορεί να περιλαμβάνουν κοψίματα ή εξογκώματα. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα προβλήματα, θα πρέπει να τα ελέγξει επαγγελματίας μηχανικός και να το επισκευάσει αν είναι απαραίτητο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ελαστικό πρέπει να αντικατασταθεί με ένα νέο.
Λάβετε υπόψη ότι τα εφεδρικά ελαστικά έχουν σχεδιαστεί μόνο για προσωρινή χρήση και θα πρέπει να αντικατασταθούν με κανονικό όσο το δυνατόν συντομότερα.

3. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετό πέλμα

Τα πέλματα των ελαστικών έχουν άμεσο αντίκτυπο όχι μόνο στην απόδοση του αυτοκινήτου σας, αλλά και στη γενική ασφάλεια του, ειδικά σε κακές καιρικές συνθήκες. Το νόμιμο ελάχιστο βάθος πέλματος είναι 1,6 χιλιοστά, επομένως είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβαίνει αυτό το όριο. Αν το πέλμα βρίσκεται στο ελάχιστο βάθος ή κάτω από το ελάχιστο βάθος, τα λάστιχά σας θα πρέπει να αντικατασταθούν αμέσως.
Θυμηθείτε, η οδήγηση αυτοκινήτου με αυτό δεν είναι δυνατή. Το σωστό βάθος είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση καλού ελέγχου και τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας του οχήματός σας.

4. Μην υπερφορτώνετε το αυτοκίνητό σας

Η υπερφόρτωση του αυτοκινήτου σας μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ό, τι μπορείτε αρχικά να σκεφτείτε. Ένα όχημα που φέρει πολύ βάρος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον χειρισμό του από τον οδηγό και να προκαλέσει υπερβολική φθορά των ελαστικών λόγω υπερβολικής θερμότητας. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη ελαστικών και θα σας έθετε σε κίνδυνο ένα τροχαίο ατύχημα.

Ευτυχώς, πλέον τα περισσότερα ελαστικά περιλαμβάνουν μια ετικέτα η οποία φέρει τον δείκτη φορτίου ελαστικών που έχει επισημανθεί πάνω σε αυτό. Προσέξτε να μην υπερβείτε τη συνιστώμενη ποσότητα.

5. Προσέξτε κατά την οδήγηση σε άνισες επιφάνειες

Όταν προσπαθείτε να παρκάρετε η να ανεβείτε κάποιο κράσπεδο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν θέλετε να κρατήσετε τα ελαστικά σας σε άριστη κατάσταση. Το παρκάρισμα ή η ανάβαση, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη πίεση μεταξύ του πλευρικού τοιχώματος του ελαστικού και του τροχού, προκαλώντας την αποδυνάμωση και ενδεχομένως την απώλεια αέρα των ελαστικών.

6. Διατηρήστε τις καλές συνήθειες οδήγησης

Εκτός από τη βασική συντήρηση, είναι επίσης σημαντικό να εφαρμόζετε καλές συνήθειες οδήγησης για να διατηρείτε τα ελαστικά σας σε άριστη κατάσταση. Η υπερβολική πέδηση ή η επιτάχυνση κατά την οδήγηση στην κυκλοφορία μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στα ελαστικά σας και να προκαλέσει την ταχύτερη φθορά τους.

Με αυτό το σκεπτικό, προσπαθήστε να οδηγείτε όσο πιο ομαλά και με συνέπεια και αποφεύγετε υπερβολικές ταχύτητες.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις