Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Χειμερινά λάστιχα: Τι προσφέρουν σε χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Χειμερινά λάστιχα: Τι προσφέρουν σε χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες

Διαβάστηκε από 5239 αναγνώστες - 25/1/2022

Μπορεί τα χειμερινά ελαστικά να ακούγονται σαν αστείο στην Ελλάδα, αλλά μάλλον θα πρέπει να τα δούμε με άλλο μάτι, αφού δουλεύουν εκπληκτικά σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και στο χιόνι προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα ακόμα κι από θερινά με αλυσίδες.

Αν ρωτήσεις τους περισσότερους οδηγούς της Ελλάδας αν θα έβαζαν στο αυτοκίνητο τους χειμερινά ελαστικά, θα σε κοιτάξουν περίεργα και ίσως καλέσουν και κάποιο ψυχιατρικό ίδρυμα να έρθει να σε μαζέψει. Άκρως λογικό σε μια χώρα ηλιόλουστη σαν την Ελλάδα, όπου η μέση θερμοκρασία του χειμώνα στις περισσότερες περιοχές δεν πέφτει κάτω από τους 8 βαθμούς. Όμως αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι τα χειμερινά ελαστικά δουλεύουν σαφώς καλύτερα από τα θερινά, αλλά και των τεσσάρων εποχών, όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 7 βαθμούς, που γίνεται συχνά σε αρκετές ορεινές περιοχές και στη βόρεια Ελλάδα, κι όταν πέσουν οι πρώτες νιφάδες χιονιού. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ευρώπη είναι σύνηθες φαινόμενο να έχουν 2 ζευγάρια χειμερινών ελαστικών στο γκαράζ τους, έτοιμα για χρήση σε περίπτωση έντονου κρύου και χιονιού.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Φρενάρουν έως 20% καλύτερα σε θερμοκρασίες κάτω των 7 βαθμών Κελσίου

Θα ξεκινήσουμε μιλώντας στη περίπτωση που δεν ρίξει χιόνι ή υπάρχει πάγος στο οδόστρωμα κι όλα είναι στεγνά. Η δυνατότητα πρόσφυσης και πέδησης ενός ελαστικού επηρεάζεται από την ελαστικότητα της γόμας, που έρχεται σε επαφή με την άσφαλτο. Τα χειμερινά ελαστικά έχουν ειδική σύσταση γόμας, της οποία η ελαστικότητα δεν επηρεάζεται όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου, όπως στα θερινά όπου γίνονται σκληρά και άκαμπτα. Το αποτέλεσμα είναι τα χειμερινά ελαστικά να χρειάζονται έως και 20% λιγότερη απόσταση για να φρενάρουν σε σχέση με τα θερινά σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Στο χιόνι φρενάρουν έως και 60% καλύτερα από τα θερινά

Τα χειμερινά ελαστικά έχουν ειδική χάραξη στη γόμα τους με μεγάλα αυλάκια και αρκετές χαρακιές, ώστε να διώχνουν εύκολα το χιόνι και το λιωμένο πάγο, σε αντίθεση με τα θερινά που έχουν μικρά αυλάκια. Η διαφορά μεταξύ των δυο στο φρενάρισμα στο χιόνι είναι χαοτική, μιας κι ένα χειμερινό ελαστικό θέλει μόλις 17 μέτρα για να σταματήσει από τα 40 χλμ/ώρα, ενώ ένα θερινό θέλει πάνω από 45 μέτρα.
 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις