Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Η βιομηχανία ελαστικών είναι κολοσσιαία, με τις εταιρείες να ενσωματώνουν συνεχώς στα νέα τους προϊόντα καινοτόμες τεχνολογίες.

Τα σύγχρονα ελαστικά

Διαβάστηκε από 13292 αναγνώστες - 7/2/2016

Η βιομηχανία ελαστικών είναι κολοσσιαία, με τις εταιρείες να ενσωματώνουν συνεχώς στα νέα τους προϊόντα καινοτόμες τεχνολογίες, που καθιστούν τα λάστιχά μας πιο ασφαλή, περισσότερο οικονομικά και λιγότερο επιβαρυντικά για τον πλανήτη.

Τα ελαστικά είναι από τα μέρη του αυτοκινήτου που δεν τους δίνουμε πολύ σημασία απλά επειδή είναι μαύρα, στρογγυλά και μοιάζουν όλα ίδια. Η λογική του να τα αντικαταστήσουμε με τα ίδια γιατί ΅μια χαρά μας έκαναν τη δουλειά τους βρε αδελφέΆ είναι φυσιολογική, αλλά με τα άλματα που έχει κάνει η τεχνολογία των ελαστικών τα τελευταία χρόνια δε βλάπτουμε μόνο την ενεργητική μας ασφάλεια, αλλά και την τσέπη μας.

Το πυρίτιο και η πρόσφυση
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμέτωπιζαν τα παλαιότερης τεχνολογίας ελαστικά, ήταν ο χρόνος που απαιτούνταν για να έρθουν σε θερμοκρασία λειτουργίας. Πλέον, χάρη στις νέες τεχνολογίες μείγματος που χρησιμοποιούνται για το πέλμα των ελαστικών, που έρχονται με υψηλή περιεκτικότητα πυριτίου (silica) τα ελαστικά ζεσταίνονται πολύ πιο γρήγορα, προσφέροντας πρόσφυση και κατευθυντικότητα από τα πρώτα μόλις μέτρα.
Φυσικά από την εξίσωση δε θα μπορούσαν να λείπουν τα νανοσωματίδια, που εξαπλώνονται σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας και της αυτοκίνησης, που σε αυτή την περίπτωση προσφέρουν εξαιρετική ευκαμψία στο πέλμα του ελαστικού. Τα θετικά αποτελέσματα από αυτό είναι διπλά, καθώς πέρα από τη μεγαλύτερη άνεση στην κύλιση και την καλύτερη απομόνωση των ανωμαλιών από την καμπίνα, αυτή η συμόρφωση στις ανωμαλίες δίνει αυξημένη πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες. 

Τα νανοσωματίδια δεν είναι όμως η μόνη αλλαγή στο μείγμα. Οι νέου τύπου ρητίνες που χρησιμοποιούν οι μεγάλες βιομηχανίες ελαστικών στις καινούργιες τους γόμες αριστεύουν στο να συνδυάζουν τα έως πριν μερικά χρόνια ασυμβίβαστα: Την πρόσφυση σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα σε συνδυασμό με τη μεγάλη διάρκεια ζωής. Έτσι, οι αποστάσεις φρεναρίσματος μειώνονται, η κατευθυντικότητα αυξάνεται και το αυτοκίνητο αντιδρά ακόμα πιο άμεσα στις εντολές του οδηγού.

Σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της άνεσης και της οικολογίας (βλέπε Πράσινα Ελαστικά) και τα ελαστικά τύπου run-flat που καταργούν τη ρεζέρβα καθώς οι σκληροί σκελετοί και τα πλαϊνά τους επιτρέπουν τη χρήση τους με μειωμένη ταχύτητα ακόμα και όταν έχουν τρυπήσει, η εικόνα του χώρου έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία χρόνια.

Ανάλλογα με τις προτεραιότητές σας, είτε αυτές είναι στην πρόσφυση, στην οικονομία, στην ενεργητική ασφάλεια, την ησυχία ή τη μακροζωία, υπάρχει ένα σετ ελαστικών που θα καλύψει ακριβώς τις ανάγκες σας, μεταμορφώνοντας στην πορεία και το αυτοκίνητό σας. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις