Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Μένεις κοντά στα χιόνια; Ποιο ελαστικό θα αγοράσεις;
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Μένεις κοντά στα χιόνια; Ποιο ελαστικό θα αγοράσεις;

Διαβάστηκε από 3669 αναγνώστες - 10/2/2023

Αφορά ένα μικρό ποσοστό Ελλήνων οδηγών (2% μερίδιο πωλήσεων το 2022), ωστόσο είναι μία λύση χρήσιμη για όσους μένουν σε πολύ μεγάλο υψόμετρο. Θα σκεφτόσουν να αγοράσεις χειμερινά ελαστικά, για τους μήνες που έχεις κάθε μέρα δίπλα σου χιόνι;

Τα χιονολάστιχα στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Αν δεν το ξέρεις, στις Σκανδιναβικές χώρες είναι υποχρεωτικά, σε άλλες είναι υποχρεωτικά σε δρόμους ειδικής σήμανσης (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία), ενώ στη Γερμανία υποχρεούσαι να τα «φοράς» σε περιοχές και δρόμους με χαμηλές θερμοκρασίες και συνθήκες παγετού. Μιλάμε για τα χιονολάστιχα, το είδος των ελαστικών που έχουν σχεδιαστεί για το ψυχρότερο κλίμα και τις παγωμένες οδικές επιφάνειες.
 
Κάπως έτσι ψηφίστηκε σχετικός νόμος υποχρεωτικότητας χειμερινών ελαστικών ή άλλου είδους μαζί αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες. Τέτοιες καιρικές συνθήκες συναντούν οδηγοί που κινούνται σε Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο και Θράκη. Η χρήση του συγκεκριμένου ελαστικού σε απαλλάσσει από την ανάγκη τοποθέτησης αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ τα καταλαβαίνεις είτε από την χάραξη του πέλματος, είτε από την επιγραφή 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake) στα πλευρά τους.


Αν δεν «φοράς» χιονολάστιχα, υποχρεούσαι σε ακραίες καιρικές συνθήκες να έχεις μαζί σου αλυσίδες (ή χιονοκουβέρτες).

Αν δεν «φοράς» χιονολάστιχα, υποχρεούσαι σε ακραίες καιρικές συνθήκες να έχεις μαζί σου αλυσίδες (ή χιονοκουβέρτες).

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

«Δουλεύουν» και κάτω από τους 7 Βαθμούς Κελσίου

Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η μαλακή σύσταση γόμας και η ειδική χάραξη που φέρουν. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει μεγάλα αυλάκια και πολλές «τριχοειδείς» χαρακιές για καλύτερη αποχέτευση νερού και λιωμένου χιονιού. Κάπως έτσι, δεν μειώνεται η συνολική ακαμψία του ελαστικού, αλλά εξασφαλίζεται καλύτερη πρόσφυση σε χιόνι και πάγο. Σε σχέση με ένα θερινό που «ξεραίνεται» υπάρχει ένα ειδικό υλικό επίστρωσης που δεν παγώνει αλλά παραμένει ελαστικό.
 
Στην πράξη, τα χειμερινά ελαστικά είναι τα μοναδικά που διατηρούν κορυφαία επίπεδα ασφάλειας όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 7 Βαθμούς Κελσίου, ακόμη και αν η άσφαλτος είναι στεγνή. Η αποτελεσματικότητά τους αποδείχθηκε και σε διεθνή έρευνα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας κινητικότητας της Ελβετίας TCS. Σε αυτή, ένα αυτοκίνητο που «φορά» χειμερινό ελαστικό ακινητοποιείται πλήρως σε μικρότερη απόσταση συγκριτικά με ασφάλτινα που έχουν αλυσίδες, στην ταχύτητα των 50 χλμ./ώρα. Συν τοις άλλοις, υπόσχονται καλύτερη οδική συμπεριφορά, καλύτερη επιτάχυνση και περισσότερη ησυχία.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις