Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Ποια είναι η σωστή πίεση στα ελαστικά;

Ποια είναι η σωστή πίεση στα ελαστικά;

Διαβάστηκε από 13349 αναγνώστες - 28/9/2022

Οι κατασκευαστές των αυτοκινήτων είναι οι μόνοι που ξέρουν την σωστή πίεση των ελαστικών για τα οχήματα τους. Προσοχή μην βάζεις στη τύχη αέρα γιατί μειώνεται η διάρκεια ζωής του λάστιχου κι αυξάνεται έως και 1,6 λτ/100 χλμ η κατανάλωση.

Μάθε πως θα βρεις ποια είναι η σωστή πίεση για τα λάστιχα σου

Τα ελαστικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του αυτοκινήτου, αφού αυτά είναι που διατηρούν την επαφή με το δρόμο και προσφέρουν την απαραίτητη πρόσφυση για να κινείται με ασφάλεια το όχημα. Μπορεί τα «φώτα της δημοσιότητας» να τα κλέβουν η ημερομηνία κατασκευής και το επαρκές βάθος πέλματος, αλλά η λάθος πίεση πολλές φορές μπορεί να επηρεάσει όλη τη οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Πόσο αέρα να βάλω στα λάστιχα μου;

Σίγουρα έχεις ακούσει από διάφορους «παλιούς» να λένε βάλε μπροστά 25 και πίσω 30 αέρα ή γέμισε 40 πίεση μπροστά για να πατάει καλύτερα κι άλλες τέτοιες αλχημείες που δεν έχουν κανένα υπόβαθρο. Για να είσαι πάντα σίγουρος θα πρέπει να ακολουθείς τις οδηγίες του κατασκευαστή του αυτοκινήτου, ο οποίος έχει μελετήσει μέσω σύγχρονων μεθόδων την κατάλληλη πίεση ανάλογα τη διάσταση της ζάντας και του ελαστικού, καθώς και το βάρος του οχήματος. Οι τιμές συνήθως αναγράφονται είτε σε αυτοκόλλητο στην πόρτα του οδηγού ή στη τάπα της βενζίνης ή στο ντουλαπάκι και σίγουρα στο εγχειρίδιο χρήσης. Ο κατασκευαστής πάντα δίνει τιμές πίεσης για όλες τις συνθήκες φόρτισης που μπορεί να δεχτεί το εκάστοτε μοντέλο.
 

Πότε πρέπει να ελέγξω την πίεση των ελαστικών μου;

Τα ελαστικά χάνουν αέρα με την πάροδο του χρόνου από φυσικά αίτια χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα ελέγχεις τουλάχιστον μια φορά στις 15 μέρες, ανεξαρτήτως το είδος του ελαστικού (θερινό, χειμερινό ή 4 εποχών). Επίσης ο περιοδικός έλεγχος θα εξασφαλίσει ότι το λάστιχο δεν έχει ασυνήθιστη απώλεια πίεσης που μπορεί να υποδηλώνει διαρροή. Επίσης καλό θα ήταν να ελέγχεις την πίεση των ελαστικών πριν από ένα μεγάλο ταξίδι ή αν έχεις προγραμματίσει να μεταφέρεις ένα βαρύ φορτίο. Θα πρέπει να μετράς την πίεση όταν τα ελαστικά σας είναι «κρύα», δηλαδή όταν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τις τελευταίες 2 ώρες ή δεν έχουν κάνει πάνω από 3 χλμ με χαμηλή ταχύτητα. Σε περίπτωση που αναγκαστείς να τα ελέγξεις ζεστά πρόσθεσε 4 με 5 psi (0,3 bar) παραπάνω από όσα λέει ο κατασκευαστής.
 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις