Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Αφοί Σακελλαρίου: Οι ειδικοί στα αυτόματα σασμάν

Διαβάστηκε από 6887 αναγνώστες - 10/1/2020

Πολύπλοκο, απαραίτητο και αρκετά ακριβό είναι οι τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν κάθε σασμάν. Μάθε να αναγνωρίζεις τα σημάδια που φωνάζουν πρόβλημα αλλά και πώς να παρατείνεις την διάρκεια ζωής του.

Αρχικά ας δούμε με απλά λόγια πως λειτουργεί ένα τυπικό σασμάν. Όπως είναι εύκολα κατανοητό, το κιβώτιο ταχυτήτων είναι υπεύθυνο για την μετάδοση της ισχύος από τον κινητήρα στους τροχούς του αυτοκινήτου. Μέσω αυτού, ελέγχεται η ποσότητα ροπής αλλά και ταχύτητας που κατανέμεται. Στην πράξη, διαθέτει γρανάζια διαφορετικού μεγέθους και η ανάλογη επιλογή αυτών πετυχαίνει αυξομείωση των στροφών του κινητήρα. Χωρίζονται σε 4 κατηγορίες, τα μηχανικά (τα γνωστά χειροκίνητα), τα αυτόματα, τα CVT και τα αυτόματα διπλού συμπλέκτη. Μπορεί ο τρόπος λειτουργίας μεταξύ αυτών να διαφέρει, η αρχή όμως παραμένει η ίδια.
 
 Ο Θοδωρής Σακελλαρίου, υπεύθυνος της επιχείρησης Αφοί Σακελλαρίου Ο.Ε, απαντάει σε μερικά βασικά ερωτήματα για τα αυτόματα σασμάν.


Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που μειώνουν τη διάρκεια ζωής τους;
 

Το  σασμάν όπως και όλα τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου χρειάζονται τακτική συντήρηση ώστε να παραμένουν σε σωστή κατάσταση λειτουργίας. Ασφαλώς η πλημμελής  και εκτός των χρονικών ορίων συντήρηση θα οδηγήσει σε προβλήματα. Επίσης η αμέλεια ή αδιαφορία ως προς την της ενδεικτική λυχνία, που μας προειδοποιεί ότι κάτι συμβαίνει με το κιβώτιο, αποτελεί συνηθισμένο λάθος των οδηγών. Έπειτα τίθεται και το θέμα της χρήσης. Η υπερβολική καταπόνηση σε ακραίες συνθήκες, όπως για παράδειγμα αγώνες κ κόντρες ,ή η ρυμούλκηση βαρέων μέσων για παράδειγμα ένα σκάφος, είναι παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την διάρκεια ζωής ενός αυτόματου κιβωτίου.

Ποια η διαφορά τους σε σχέση με τα χειροκίνητα και για ποιο λόγο αυξάνεται με τον καιρό η δημοφιλία τους;
 
Οι διαφορές των αυτόματων κιβωτίων σε σχέση με τα χειροκίνητα που αποτελούν παράλληλα και πλεονεκτήματα έναντι αυτών, είναι η άνεση και η ευκολία που προσφέρουν κατά την οδήγηση, η χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, συν το γεγονός ότι απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στις Ευρωπαϊκές χώρες έγιναν πολύ σύντομα δημοφιλή κερδίζοντας έδαφος σε σχέση με τα χειροκίνητα κιβώτια. Στην Ελλάδα ο κόσμος άργησε πολύ να τα μάθει και να εξοικειωθεί μαζί τους, όμως τώρα δείχνουν  μια αυξανόμενη τάση και στην χώρα μας.

Ποια είναι τα σημάδια που φωνάζουν φθορά;
 
Το πιο κοινό σημάδι φθοράς του σασμάν, είναι η άρνηση του να δεχθεί κάποια ταχύτητα. Συνήθως είναι το πρώτο σήμα που σου δίνει και στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται στην πρώτη ταχύτητα ή την όπισθεν. Έπειτα οι ενδεικτικές λυχνίες που μπορεί να μεταφράζονται και ως πρόβλημα στο σύστημα μετάδοσης και να εμφανιστεί πολύ πριν η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη. Οι σκληρές αλλαγές ταχυτήτων καθώς γίνεται απότομη μετάδοση του φορτίου και καταπονούνται διάφορα κινούμενα μηχανικά μέρη. ¶λλα  σημάδια φθοράς είναι το πατινάρισμα των δίσκων συμπλέκτη σε συγκεκριμένες απαιτήσεις, η διαρροή λαδιού από το κιβώτιο,  η οσμή λαδιού που δημιουργείται από την υπερθέρμανση του συστήματος αλλά και στο υγρό μετάδοσης και τα ρινίσματα στο λάδι κάτι που μπορεί να φανεί κατά την συντήρηση του κιβωτίου.
 
 Ποιο είναι το κόστος επισκευής ενός αυτόματου κιβωτίου;
 
Το κόστος επισκευής ποικίλει ανάλογα την μάρκα και την περίπτωση.  Η   επιδιόρθωση γύρω από ένα προβληματικό σασμάν μπορεί να εντοπίζεται σε απλές λύσεις όπως αντικατάσταση των ρουλεμάν και των τσιμουχών, μέχρι την πλήρη ανακατασκευή και επιδιόρθωση του.

Οι αδερφοί Σακελλαρίου, είναι πάντα κοντά σας για να ακούσουν το πρόβλημα και να δώσουν τι λύση! Περιηγηθείτε στο νέο web site τηε επιχείρησης επιλέγοντας από το μενού στην κορυφή της σελίδας την επιλογή που σας ενδιαφέρει, καθώς και τα λογότυπα των εταιρειών του group vag.
 
Επικοινωνία
Επωνυμία:  Αφοι Σακελλαρίου Ο.Ε.
Διεύθυνση: Δάφνης 4, Αιγάλεω
Τηλ: 210.59.04.196
Website: http://www.sakellariou-service.gr/index.html
 

 



 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις