Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

4 σημάδια πως άρχισε να «καίγεται»

Διαβάστηκε από 31890 αναγνώστες - 12/6/2019

Ξέρεις με ποιους τρόπους το αμάξι σού λέει ότι υπερθερμαίνεται; Δες τους ένα προς ένα.

Ο κινητήρας του αυτοκινήτου αποτελείται από πολλά περιστρεφόμενα μέρη και εξαρτήματα. Μερικά εξ αυτών τρίβονται μεταξύ τους δημιουργώντας θερμότητα αναγκαία για τη διαδικασία.  Την ευθύνη για την αποτροπή ζημιών στον κινητήρα από τις υψηλές θερμοκρασίες έχει  σύστημα ψύξης του κινητήρα. Αν αυτό δεν λειτουργεί τότε τα εξαρτήματα του κινητήρα δεν θα μπορούσαν να κρυώσουν και η υπερθέρμανση του οχήματος θα ήταν δεδομένη. Οι υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά ή φθορά πολλών εξαρτημάτων του κινητήρα επηρεάζοντας παράλληλα την παραγωγή ενέργειας του οχήματος.
 
Πώς θα καταλάβετε όμως ότι το αμάξι σας κινδυνεύει από υπερθέρμανση;


 
Από τη μπάρα θερμοκρασίας
Αν το αυτοκίνητό σας δεν έχει ψηφιακές ενδείξεις τότε θα δείτε τον δείκτη της θερμοκρασίας να ξεφεύγει από τη μέση και να ανεβαίνει προς τα πάνω πλησιάζοντας το H. Αυτή είναι το πιο προφανές μήνυμα του αυτοκινήτου σας που θα σας ενημερώσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι πολύ πιθανό να δείτε το μετρητή θερμοκρασίας να φτάνει στο κόκκινο.
 
Διαρροή ψυκτικού υγρού
Αν παρατηρήσετε ότι το αμάξι σας «χάνει» νερά ενώ οδηγείται είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για διαρροή ψυκτικού υγρού. Πρόκειται για μία από τις κυριότερες αιτίες που προκαλούν υπερθέρμανση του κινητήρα. Αν στο αυτοκίνητό σας δεν υπάρχει αρκετό ψυκτικό υγρό για να κρυώσει τον κινητήρα τότε η υπερβολική θερμότητα ενδέχεται ακόμα και να λιώξει εξαρτήματα του κινητήρα.
 


Πτώση απόδοσης κινητήρα
Η υπερθέρμανση του κινητήρα θα επηρεάσει την ικανότητα περιστροφής του στροφαλοφόρου. Μόλις αυτό συμβεί ο κινητήρας χάνει αρκετή από την ισχύ του καθώς δεν θα είναι σε θέση να παράξει επαρκή ποσότητα ισχύος για να επιταχύνει. Σε τέτοιο ενδεχόμενο θα παρατηρήσετε πως το όχημά σας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από τον συνηθισμένο για να επιταχύνει ή απλά δεν θα μπορέσει να το κάνει.
 
Η προφανής περίπτωση του ατμού
Η πιο ορατή περίπτωση υπερθέρμανσης δεν είναι άλλοι από τον ατμό που θα βγαίνει από το καπό του οχήματος. Όταν το ψυκτικό υγρό στο ψυγείο βράζει αρχίζει να εξατμίζεται και εκπέμπει ατμό. Να είστε σίγουροι πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καλό θα είναι να σταματήσετε το όχημά σας καθώς δεν θα σας για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόκλησης σημαντικότερης ζημιάς στο όχημα.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις