Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ακούς θόρυβο; Δες τι μπορεί να είναι

29/3/2019

Οι 6 πιο συχνοί θόρυβοι που κάνει το αυτοκίνητο έχουν από μία πρώτη «μετάφραση» κι αυτές σας αναλύουμε πιο κάτω.

Το πρώτο μήνυμα που δίνει συνήθως το αμάξι μας ότι κάτι δεν πάει καλά είναι ο ήχος. Το αυτοκίνητό σου θα «σου μιλήσει» κι εσύ πρέπει να καταλάβεις τι είναι αυτός ο ήχος και τι μπορεί να σημαίνει.
 
Όταν βουίζει
Το βουητό στις μεγάλες ταχύτητες είναι πολύ πιθανό να σημαίνει ότι τα ελαστικά σας έχουν φθαρεί σε βαθμό «διαμαρτυρίας». Είναι ευνόητο πως η φθορά αυτή μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο όχημα αλλά και να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική σας ακεραιότητα οπότε επισκεφτείτε οπωσδήποτε έναν ειδικό.  Η ζημιά που τα ελαστικά έχουν υποστεί μπορεί να είναι και εσωτερική οπότε καλό θα ήταν να μην «εμπιστευτείτε» μόνο τα δικά σας μάτια σε περίπτωση που με μια πρώτη ματιά δεν βλέπετε κάτι το επιλήψιμο.
 
Όταν βρυχάται
Αν αυτός ο ήχος επηρεάζεται την ώρα των στροφών τότε πιθανότατα κάτι δεν πάει καλά με κάποιο εκ των ρουλεμάνων των μπροστινών τροχών. Την ώρα του στριψίματος ο θόρυβος μπορεί να μεταβάλλεται ή να σταματάει δίνοντάς το μήνυμα πως το πρόβλημα έγκειται στην μετατόπιση του βάρους κατά τη στροφή.
 
Όταν κάτι τρίβεται
Για να ακούγεται ήχος τριβής σημαίνει ότι δύο κομμάτια (συνήθως μετάλλου) έρχονται σε επαφή, κάτι που προφανώς δεν θα έπρεπε να γίνεται. Τα σημεία στα οποία μπορεί να συμβαίνει η τριβή δεν είναι δεδομένα καθώς ενδέχεται να έχει σχέση με τα φρένα, τις αναρτήσεις ή και οτιδήποτε άλλο. Είναι επίσης προφανές λοιπόν πως με το που ακούσετε αυτό τον θόρυβο πρέπει να τον «κυνηγήσετε» άμεσα.
 
Όταν κάτι τρίζει
Οι συνδετικές ράβδοι ή η ακρόμπαρα πολύ πιθανό να σας κάνει τα «παράπονά» της μέσα από τον τριγμό. Η πιο σύνηθισμένη στιγμή που ακούγεται αυτός ο θόρυβος είναι κατά το στρίψιμο ή την όπισθεν.


Το σφύριγμα και το τσίριγμα
Η μηχανή  και τα τακάκια των φρένων μπορεί να κάνουν το σφύριγμα και το τσίριγμα αντίστοιχα. Στην πρώτη περίπτωση αν ο κινητήρας του αυτοκινήτου σφυρίξει  αφού σβήσει είναι πολύ πιθανό καπνός να βγει από το καπό του οχήματος. Επόμενος σταθμός συνεργείο λοιπόν.
 
Στην περίπτωση του τσιρίγματος, ο ήχος που βγαίνει σε πολύ ψηλή συχνότητας στέλνει το μήνυμα για αντικατάσταση στα τακάκια των φρένων.
 
Μην τους αγνοείται. Όπως και στην αρχή του κειμένου έτσι και τώρα πρέπει να τονίσουμε πως το να αγνοείτε τους ήχους και να τους συνηθίζετε είναι πολύ πιθανό να αποδειχτεί κατ αρχήν τρομερά επικίνδυνο και κατά δεύτερο τρομερά κοστοβόρο. Ο μη συνηθισμένος ήχος του αυτοκινήτου είναι «ένα κάλεσμα στον μηχανικό».

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις