Πόσο αποτελεσματικός είναι ο αερόσακος; Πότε είναι επικίνδυνος;

Διαβάστηκε από 1551 αναγνώστες - 29/10/2019

Ο αερόσακος, συνδυαζόμενος με τη ζώνη ασφαλείας, μειώνει κατά 31% τις πιθανότητες θανάτου του οδηγού σε μετωπικές συγκρούσεις. Ποιες όμως 5 συνήθειες που κάνουμε, μπορούν να κάνουν τον αερόσακο επικίνδυνο.

Ο αερόσακος  είναι ένα πραγματικά απλό μα και σωτήριο σύστημα παθητικής ασφάλειας. Βρίσκεται σε διάφορα μέρη του αυτοκινήτου και σε πολλές μορφές, όπως μετωπικοί, πλευρικοί, τύπου κουρτίνας, γονάτων οδηγού και πίσω προσκέφαλων. Στόχος του είναι να μετατρέψει το εσωτερικό του αυτοκινήτου «σε κάψουλα» προστασίας για τους επιβάτες κατά την διάρκεια μιας  σφοδρής σύγκρουσης.


Λίγη χημεία
Ειδικοί αισθητήρες αξιολογούν την σφοδρότητα της εκάστοτε σύγκρουσης, δίνουν εντολή και το αζίδιο του νατρίου που εμπεριέχεται εντός του σάκου θερμαίνεται αστραπιαία.  Η συγκεκριμένη ουσία εάν θερμανθεί διασπάται βίαια και αποσυντίθεται σε νάτριο και άζωτο. Ο χρόνος που χρειάζεται για να φουσκώσει πλήρως ένας αερόσακος μετριέται στα 0,03 δλ και είναι αρκετός προκειμένου να σχηματίσει μια επιφάνεια η οποία θα απορροφήσει την κινητική ενέργεια του επιβάτη. Οι αερόσακοι τελευταίας γενιάς ανοίγουν σε δύο στάδια προκειμένου να προφυλάξουν ελεγχόμενα τον οδηγό από τον απότομο άνοιγμα, καθώς η επίδραση είναι διαφορετική ανάλογα το βάρος και το σωματότυπο του κάθε οδηγού. Επίσης ο αερόσακος στη θέση του συνοδηγού μπορεί να απενεργοποιηθεί, είτε αυτόματα (με αισθητήρα στη βάση του καθίσματος) είτε χειροκίνητα, είτε προκειμένου να μην ανοίξει αν δεν υπάρχει λόγος (καθήμενος συνεπιβάτης) είτε προκειμένου να τοποθετηθεί παιδικό κάθισμα.
 

Αποτελεσματικότητα
Έρευνες (N.H.T.S.A.) απέδειξαν ότι ο αερόσακος, συνδυαζόμενος με τη ζώνη ασφαλείας, μειώνει κατά 31% τις πιθανότητες θανάτου του οδηγού σε μετωπικές συγκρούσεις (32% αντίστοιχα για τους επιβάτες). Παράλληλα, αυξάνει κατά 75% την αποτελεσματικότητα στην πρόληψη τραυματισμών κεφαλής και κατά 66% των κακώσεων του θώρακα.
 
Τα παιδιά είναι κατά 29% πιο ασφαλή όταν κάθονται πίσω. Τοποθετώντας το παιδικό κάθισμα στο μπροστινό κάθισμα, το παιδί σας διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο, καθώς το κεφάλι του βρίσκεται κοντά στο ταμπλό. Όταν ο αερόσακος ανοίξει με ταχύτητα 322 χλμ./ώρα, καταλαβαίνετε τι θα συμβεί… Αλλά και τα παιδιά ύψους κάτω των 150 εκ. κινδυνεύουν να γλιστρήσουν από τη ζώνη και να τραυματιστούν. Τα παιδιά ΠΑΝΤΑ πίσω.

 
5 λάθη που μπορούν να αποβούν μοιραία
  • Πράγματα στην αγκαλιά. Ο συνοδηγός δεν θα πρέπει να έχει αντικείμενα στην αγκαλιά του καθώς με την βίαιη εκτίναξη του αερόσακου, ακόμα και το πιο μικρό και μαλακό αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει τραύματα. Δεν το συζητάμε καν για παιδιά.
  • Κάπνισμα. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η εκσφενδόνιση του τσιγάρου είναι βέβαιη σε περίπτωση ενεργοποίησης του αερόσακου και το έγκαυμα θεωρείται δεδομένο.
  • Αντικείμενα στο ταμπλό. Και εδώ είναι φανερό πως οτιδήποτε βρίσκεται στο πεδίο βολής του αερόσακου μετατρέπεται σε σφαίρα.
  • Παιδικό κάθισμα. Σε περίπτωση που θέλουμε να τοποθετήσουμε παιδικό κάθισμα για να βάλουμε το παιδί στη θέση του συνοδηγού, υπάρχουν βασικοί κανόνες για τον αερόσακο. Το αυτοκίνητο θα πρέπει να διαθέτει επιλογή για την απενεργοποίηση του σχετικού αερόσακου και το καθισματάκι θα πρέπει να κοιτάζει ανάποδα από την κίνηση του οχήματος
  • Ζώνη ασφαλείας. Ο αερόσακος μας προστατεύει αποκλειστικά με την παράλληλη χρήση της ζώνης ασφαλείας του αυτοκινήτου μας. Αυτό ισχύει για όλους του επιβάτες και για όλων των ειδών τους αερόσακους.

Σχετικες επιχειρησεις